12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

27.03.2021 / 10:45 Svijet - Unutar dvije do tri godine

Američki obavještajci upozorili Bidena da bi talibani mogli preuzeti Afganistan

Američki obavještajci upozorili Bidena da bi talibani mogli preuzeti Afganistan
Joe Biden / Vijesti.ba
Američke obavještajne agencije upozorile su vladu predsjednika Joea Bidena da bi talibani mogli zauzeti veći dio Afganistana unutar dvije do tri godine ako se američka vojska povuče prije nego što se postigne sporazum o raspodjeli moći među zaraćenim stranama.

Takvo preuzimanje potencijalno bi dopustilo Al-Kaidi da se ponovno ukorijeni u Afganistanu, izvijestio je New York Times, citirajući anonimne američke dužnosnike.

Predsjednik Joe Biden odlučuje treba li 1. svibnja povući 3500 američkih vojnika, što je rok dogovoren u sporazumu s talibanima u veljači 2020., pod administracijom njegova prethodnika, Donalda Trumpa, prenosi hina.

Neki američki dužnosnici koji se zalažu za ostanak američke vojske u Afganistanu koriste obavještajna izvješća kao argumente da bi vojnici trebali ostati u Afganistanu i nakon tog roka, rečeno je u Timesu, a prenosi Reuters. Bijela kuća odbila je komentirati.

Povjerljiva obavještajna procjena pripremljena je prošle godine u svrhe Trumpove administracije.

Biden je u četvrtak na svojoj prvoj konferenciji za medije u Bijeloj kući rekao da će biti teško ispuniti zadani rok, što također podrazumijeva odlazak oko 7000 vojnika zemalja saveznica.

U isto vrijeme, Biden je rekao da "ne može zamisliti" da američka vojska bude u Afganistanu i sljedeće godine.

Talibani su u petak rekli da će nastaviti s neprijateljskim aktivnostima prema stranim snagama ako vojska ostane i nakon isteka tog roka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo