9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

26.03.2021 / 22:45 KORONAVIRUS - Robert Redfield

Istaknuti američki virolog: Korona je stigla iz kineskog laboratorija

Istaknuti američki virolog: Korona je stigla iz kineskog laboratorija
Robert Redfield / Vijesti.ba
Nekadašnji šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Robert Redfield, rekao je da vjeruje kako je koronavirus vjerojatno potekao iz laboratorija u kineskom Wuhanu, ...

... te je tako prigrlio teoriju koju su odbacili brojni epidemiolozi u svijetu i koja je doprinijela napetostima između Kine i Zapada.

"Još uvijek mislim da je najvjerojatnija mogućnost da je ovaj patogen u Wuhanu bio iz laboratorija. Znate, pobjegao je", kazao je Redfield, koji je bio na čelu CDC-a u Trumpovoj administraciji.

"Nije neobično da respiratorni patogeni na kojima se radi u laboratoriju zaraze laboratorijskog radnika", dodao je.

Pompeo: Postoji hrpa dokaza da je virus došao iz laboratorija

Redfield misli da nije vjerojatno da bolest koja potječe od šišmiša, kako vjeruju brojni stručnjaci, tako brzo postane jedan od najzaraznijih virusa koji poznajemo u povijesti čovječanstva i prenosi se s čovjeka na čovjeka. Dodao je da nije rekao da je virus namjerno pušten.

Njegovo mišljenje podudara se s drugim dužnosnicima Trumpove administracije, poput bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea koji je nedavno rekao da postoji značajna količina dokaza da je virus potekao iz laboratorija, ali nije naveo nikakve dokaze.

Fauci: Većina liječnika ne vjeruje u tu teoriju

Kada su ga na brifingu u Bijeloj kući tražili da komentira Redfieldove izjave, šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci, koji je služio u Trumpovoj administraciji, a sad i u Bidenovoj, rekao je da se većina javnozdravstvenih dužnosnika ne slaže s teorijom kineskog laboratorija.

"Većina vjeruje da je virus cirkulirao mjesec dana ili više prije nego što je otkriven u Kini te da se za to vrijeme mogao prilagoditi učinkovitijem prijenosu s čovjeka na čovjeka", kazao je Fauci.

Uskoro se očekuje izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o istrazi porijekla koronavirusa. Šef tima stručnjaka WHO-a rekao je u veljači da šišmiši ostaju vjerojatan izvor virusa te je odbacio teoriju da je virus procurio iz laboratorija.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo