5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

26.03.2021 / 22:37 Svijet - Washington

Biden pozvao Putina i Xija na virtualni sastanak na vrhu o klimi

Biden pozvao Putina i Xija na virtualni sastanak na vrhu o klimi
Joe Biden / Vijesti.ba
Američki predsjednik Joe Biden pozvao je svojega kineskog kolegu Xi Jinpinga i ruskog, Vladimira Putina, na virtualni klimatski sastanak na vrhu koji planira organizirati 22. i 23. travnja, rekao je AFP-u dužnosnik State Departmenta.

Na ovaj je sastanak pozvano 40 svjetskih čelnika. Svrha samita je obilježiti povratak Washingtona na prvu liniju borbe protiv klimatskih promjena, nakon što je od njih odustala prethodna administracija bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Novi američki predsjednik rekao je da kani organizirati klimatski samit 22. travnja kako bi se ono poklopilo s obilježavanjem Dana Zemlje, a prije velikog sastanka UN-a zakazanog za studeni u škotskome Glasgowu.

Na kraju je odlučeno da samit traje dva dana, no da se održi virtualno zbog pandemije.

Kako je i obećao, Joe Biden je već prvog dana u Bijeloj kući obnovio američko sudjelovanje u Pariškom klimatskom sporazumu iz kojega je njegov prethodnik povukao Sjedinjene Države.

Povratak SAD-a, druge zemlje na svijetu po emisiji ugljičnog dioksida, u klimatski sporazum na snazi je od 19. veljače,  što znači da su gotovo sve nacije planeta danas sudionice sporazuma potpisanog 2015. godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo