8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

26.03.2021 / 15:54 BiH - Sastanak u Sarajevu

Penzioneri podržali Vladu i premijera Novalića, nastavak saradnje

Penzioneri podržali Vladu i premijera Novalića, nastavak saradnje

Naglašen je i zajednički stav kojim se osuđuju pokušaji interesnih grupa za izmjenu zakonskog rješenja, kojim se može ugroziti penzioni sistem.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača danas su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održali sastanak s predstavnicima federalnih saveza udruženja penzionera Redžom Mehićem, Ivom Kožulom i Hasom Halilovićem.

Na sastanku je posebno istaknut partnerski odnos Federalne vlade i predstavnika penzionera koji se posebno ogleda u zajedničkom radu od početka reforme penzionog sistema i donošenja Zakona o penzijskom i invalidsko osiguranju.

Predstavnici Vlade FBiH su istakli da su penzioneri, njih 428 hiljada u Federaciji, prioritetna kategorija u Budžetu, te da je očuvanje stabilnosti penzionog sistema i nastavak redovnosti isplate penzija jedan od glavnih zadataka Vlade i u vrijeme pandemije.

Upravo uvažavajući ovaj odnos, kao i cjelokupnu situaciju izazvanu pandemijom, te probleme s kojima se penzioneri susreću, zaključeno je da su svi učesnici današnjeg sastanka opredjeljeni da zajedno rade na iznalaženju mogućnosti za poboljšanje statusa penzionera, čime će sačuvati dignitet ove populacije. Također, sagovornici su saglasni da su zahtjevi penzionera opravdani, te da će se odmah po stvaranju prvih uslova, pokrenuti i konkretne aktivnosti na poboljšanju njihovog položaja.

Predstavnici penzionera su još jednom pozdravili napore ove Vlade na provedenoj reformi penzionog sistema u FBiH, koja je rezultirala Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, te potom isplatom penzija s Jedinstvenog ručuna trezora Federacije BiH. Ocijenjeno je da ona od početka daje pozitivne rezultate i prvi put predstavlja značajan faktor stabilnosti i sigurnosti isplate penzija u FBiH.

Naglašen je i zajednički stav kojim se osuđuje svaki pokušaj interesnih grupa za izmjenu zakonskog rješenja, kojim se, kako je ocjenjeno, može ugroziti penzioni sistem, a posebno njegova uspostavljena stabilnost.



Ministar Drljača je informirao predstavnike penzionera i da je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH usvojen Program utroška sredstava resornog ministarstva, a kojim je za finansiranje i rad udruženja penzionera u 2021. godini planirano izdvajanje 80.000 KM.

Zaključeno je da će Vlada FBiH i penzioneri nastaviti svoju saradnju, a sljedeći zajednički sastanaka planirano je za mjesec maj.
Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog ministarstva finansija, te Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.




(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo