9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

25.03.2021 / 15:56 Svijet - Vijeće Evrope

Porast govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Evrope

Porast govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Evrope
Foto: Fena / Vijesti.ba
Vijeće Evrope izrazilo je zabrinutost zbog porasta govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Evrope.

Kako je danas na online konferenciji za novinare rekao Daniel Holtgen, specijalni predstavnik za antisemitske, antimuslimanske i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina iz mržnje pri Vijeću Evrope, ovo se posebno odnosi na online prostor gdje je crta između slobode govora i govora mržnje tanka.

Naglasio je da se zakoni koji vladaju u Evropskoj uniji ne kreiraju u Silikonskoj dolini, aludirajući na velike kompanije poput Twittera, Facebooka i drugih društvenih mreža koje su posljednjih nekoliko godina suočene s optužbama za stvaranje online prostora za podsticanje na govor mržnje.

- Naredne godine planiramo objaviti preporuke vezane za suzbijanje antisemitzma i antimuslimanskog govora mržnje - naglasio je Holtgen, dodavši da fenomen govora mržnje protiv muslimana u virtualnom prostoru još uvijek nije dovoljno istražen na čemu on i njegov ured trenutno rade.

U kontekstu mandata specijalnog predstavnika i njemačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, tri ugledne ličnosti obratile su se na današnjoj press konferenciji.

Ahmed Shaheed, specijalni izvjestitelj UN-a za slobodu ispovijesti predstavio je svoj najnoviji izvještaj o antimuslimanskoj mržnji.

U svom izvještaju, Shaheed je zaključio da je došlo do porasta broja incidenata motivisanih mržnjom protiv muslimana.

- Ono što je važno naglasiti ovdje je da treba biti omogućeno kritikovanje vjere i vjerskih načela, ali bez napada na pojedinačne osobe ili podsticanja na nasilje protiv vjerskih grupa zbog njihove ideologije – kazao je Shaheed.

Dodao je da je jedna od grupa koje su najveće žrtve antimuslimanskih zločina iz mržnje žene, posebno u u virtualnom svijetu.

Noémie Madar, predsjednica asocijacije francusko-jevrejskih studenata „Union des Etudiants Juifs de France“, također se obratila na konferenciji. Njena organizacija je 2014. već pokrenula sudski postupak protiv ilegalnog govora mržnje na Twitteru.

- Ne može se dovoljno istaći da treba poštovati zakon države u kojoj zarađujete novac. Velike platforme poput Twittera misle da imaju svoje zakone. Nemoguće je biti platforma kao Twitter i velika kompanija i ne poštovati zakon - kazala je Madar.

Dr. Regina Polak predstavila je svoj rad u svokstvu predstavnika predsedavajućeg OSCE-a u borbi protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije.

Ona je istakla važnost međureligijskog dijaloga u borbi protiv „netolerancije, antisemitizma, mržnje usmjerene prema muslimanima, kršćanima i drugim vjerskim grupama.“

- Iako je evidentan pad broja osoba koje su religiozne na evropskom kontinentu, netrepeljivost između pojedinih vjerskih grupa je i dalje problematična. Veoma je važno da se intereligijski dijalog odvija kako između vjerskih predstavnika, tako i između sekularnih čelnika država, zvaničnika i slično – dodala je Polak.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo