5°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

24.03.2021 / 15:54 Politika - GV Sarajeva

SDA vijećnici: Mi nemamo kandidata, 'četvorka' ima svoje probleme

SDA vijećnici: Mi nemamo kandidata, 'četvorka' ima svoje probleme
Foto: Fena / Vijesti.ba
Iz Stranke demokratske akcije su se oglasili nakon što su SDP, Naša stranka i Narod i pravda reagovali na prekid današnje sjednice i neuspjeh u izglasavanju predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Iz SDA kažu da su sve njihove tvrdnje "spin i laž".

U Gradskom vijeću u Sarajevu se danas glasalo za izbor novog rukovodstva, međutim bezuspješno s obzirom na to da je došlo do neočekivanog obrta prilikom glasanja.

Iz "krnje Četvorke" su kazali da je današnje glasanje pokušaj opstrukcije izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika te da će zbog sumnje na trgovinu utjecajem prema vijećnicima podnijeti i krivične prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Sarajeva je oštro osudio, kako kažu, "pokušaje spinovanja i optuživanja nas za probleme koje, sada više nego evidentno, imaju unutar Četvorke".

"Danas se glasalo samo o predsjedavajućem Gradskog vijeća, što je bilo dovoljno da se potvrdi da Četvorka nema ni blizu najavljene komotne većine u Gradskom vijeću, a da li je razlog tome nepotizam kojem su pribjegli ili nešto drugo, neka oni ponude odgovore javnosti", rekli su iz SDA.

Oni još dodaju da SDA nije ni ponudila gradonačelnika za razliku od "Četvorke" za koju smatraju da su pokušali ugledom Bogićevića sebi osigurati rukovodeće pozicije.

"Četvorka je s druge strane, evidentno, imenom i ugledom gospodina Bogićevića pokušala sebi obezbijediti većinu za imenovanje ljudi kojima je npr. sporan rad Haškog tribunala ili za koje su Bošnjaci izmišljena nacija na najviše izvršne funkcije u Gradu Sarajevu, kao i za imenovanje djece visokih funkcionera stranaka "Četvorke" na rukovodeće predstavničke funkcije bez ikakvog prethodnog političkog iskustva, što je, kao što vidimo, danas došlo na naplatu", zaključili su iz SDA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo