6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

19.03.2021 / 15:25 KORONAVIRUS - Pogoršana situacija

Bešlija: U BPK-u od ponedjeljka online nastava

Bešlija: U BPK-u od ponedjeljka online nastava
Foto: FENA
Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatila je preporuku Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva da se u svim osnovnim i srednjim školama na području tog kantona od ponedjeljka nastava odvija po online modelu ...

... - potvrdio je Feni ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija.

Naglasio je da će se online nastava odvijati u trajanju od 14 dana, počev od 22. marta na preporuku zdravstvene struke, iako je obrazovna imala drugačije mišljenje.

- Na zajedničkom sastanku s predstavnicima škola, Zavoda za javno zdravstvo, školskih odbora i vijeća roditelja, doneseni su zaključci da škole nisu mjesta zaraze i da u potpunosti primjenjuju epidemiološke mjere, kako bi zaštitili učenike i nastavnike. Takođe je konstatovano da zatvaranje škola ima posljedice na mentalno zdravlje učenika te na problematiku privrednog sektora i porodica u kojima oba roditelja rade te apelirano da škole trebaju biti zadnje u lancu zatvaranja jer postoje rizična mjesta gdje se djeca i mladi okupljaju bez poštivanja mjera - naglasio je Bešlija.

Dodao je da je većina prisutnih na zajedničkom sastanku bila za redovnu nastavu u školama, ali da su ipak svi bili saglasni da se konačna odluka prepušta struci.

- To je krizni štab koji je u konačnici dao preporuku da se pređe na online nastavu zbog pogoršanja epidemiološke situacije i Vlada je to prihvatila. Odluka je na snazi od danas, a učenici će online nastavu pohađati od ponedjeljka - pojasnio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo