10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

09.03.2021 / 08:45 Politika - Predsjednica RS

Cvijanović: Šanse za suživot srozane na najniži nivo

Cvijanović: Šanse za suživot srozane na najniži nivo
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Najnovija apelacija delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske kojom od Ustavnog suda BiH traže da neustavnim proglasi Zakon o šumama Republike Srpske još je jedan u nizu upornih udara na RS i njenu imovinu, ocijenila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović je istakla da je to udar i na same temelje dejtonske BiH s kojom se oni nikad nisu saživjeli jer je njihova vizija BiH ona u kojoj jedan dominira nad drugim.

- Ovom apelacijom ne osporava se samo konkretan zakon već i sam Ustav BiH u kojem ne postoji nijedna odredba koja bi BiH priznala pravo vlasništva i gazdovanja šumom i šumskim zemljištem - rekla je Cvijanović za Glas Srpske.

Ona je navela da je jasno da oni to rade računajući na svesrdnu podršku Ustavnog suda BiH, stranih sudija, OHR-a i značajnog dijela međunarodnog faktora s namjerom razvlašćivanja Republike Srpske i pravljenja unitarne države.

Prema njenim riječima, sve je to odavno postalo degutantno, a šanse za normalan život srozalo na najniži nivo.

- Ovo je ponovljeni obrazac zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa i samog Vijeća naroda Republike Srpske od strane bošnjačkih delegata, jer se i jedno i drugo koristi za ostvarenje političkih ciljeva, zbog čega se postavlja pitanje i svrhe samog postojanja ove nametnute institucije - rekla je Cvijanović.

Podnošenjem ove apelacije, dodala je, SDA još jednom dokazuje da je svjetski šampion u produkovanju političkih kriza i da ih u tome ne može zaustaviti ni trenutna epidemiološka situacija, ni činjenica da ljudi svakodnevno umiru od opake bolesti, ali ni to što je FBiH na evropskom i svjetskom začelju po broju nabavljenih vakcina protiv virusa korona.

Cvijanović smatra da ovo sigurno nije ni prvi ni posljednji atak na Srpsku iz političkog Sarajeva.

- Ali, neće izostati ni odgovor institucija RS u nastojanju da se ne dozvoli razvlašćivanje i oduzimanje njenih Ustavom zagarantovanih nadelžnosti - zaključila je Cvijanović.

Sedmorica delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske podnijela su Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom traže,  da se Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim i da Sud donese privremenu mjeru i zabrani primjenu zakona do donošenja konačne odluke.




(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo