3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

08.03.2021 / 13:27 BiH - OHR

Inzko: Cijeniti ulogu i doprinos žena, danas i svaki dan!

Inzko: Cijeniti ulogu i doprinos žena, danas i svaki dan!
Foto: Vijesti.ba
Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je čestitke svim ženama u Bosni i Hercegovini povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Istovremeno, iskoristio je ovu priliku da uputi zahvalnost i iskaže divljenje prema ženama koje su dominantne na prvoj liniji globalne borbe protiv pandemije Covida19.

- Vi koje ste angažirane kao zdravstvene radnice i njegovateljice imate ključnu ulogu u borbi protiv pandemije u Bosni i Hercegovini. Svi mi trebamo prepoznati vašu ulogu i doprinos i to cijeniti - izjavio je visoki predstavnik Inzko, dodajući da treba cijeniti i ulogu svake druge žene, danas i svaki dan!

Visoki predstavnik je još jednom naglasio kako se snažno zalaže za veću uključenost žena u svakodnevne političke i socio-ekonomske aspekte života u Bosni i Hercegovini i striktno poštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, koji propisuje minimalno 40 postotnu zastupljenosti žena u okviru širokog spektra javnih dužnosti.

Nažalost, ovaj propis o zastupljenosti od 40 posto se uglavnom ignorira ili ne poštuje, te je stoga potrebno na izborima 2022. godine načiniti još jedan pokušaj da se u potpunosti ispoštuje navedeni zakon, stav je visokog predstavnika.

Visoki predstavnik, također, poziva sve da se ulože još veći napori na sprečavanju nasilja nad ženama provođenjem politike nulte tolerancije, kao i da se za žene unaprijedi pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju kako bi ih one sebi mogle priuštiti, saopćeno je iz OHR-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo