12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

06.03.2021 / 13:13 Svijet - Islamabad

Pakistanski parlament izglasao povjerenje premijeru Imranu Khanu

Pakistanski parlament izglasao povjerenje premijeru Imranu Khanu
Foto: FENA

Pakistanski parlament u subotu je izglasao povjerenje vladi premijera Imrana Khana, objavio je predsjednik parlamenta nakon glasanja, uz podršku 178 poslanika u Narodnoj skupštini koja broji ukupno 342 člana.

Svih 160 opozicionih poslanika bojkotovalo je glasanje.

Khanova stranka PTI ima 175 poslanika u donjem domu. Khan je dobio podršku 176 poslanika kada je bio izabran za premijera u 2018.

- Zahvaljujem se savezničkim strankama, koje su uvijek bile uz mene tokom svake kušnje – izjavio je Khan u obraćanju parlamentarcima.

Kazao je da su poslanici iz njegove stranke bili uznemireni nakon onoga što se desilo u nedavnim izborima za Senat, ali da su okupili snažan tim na današnjem glasanju.

Khan je pristao da se suoči s glasanjem o povjerenju nakon što je kandidat njegove stranke Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI) poražen na senatskim izborima od bivšeg premijera u ovoj sedmici.

Khan, koji je na pola puta u svom petogodišnjem mandatu, došao je na vlast na nacionalnim izborima obilježenim navodima da je moćna pakistanska vojska stala uz njega.

Pakistanski generali decenijama su vladali zemljom i optuživani su za manevriranja kojima osiguravaju lojalnost civilnih vlada kako bi blokirali put demokratskim čelnicima.

Iako Khan negira da uživa vojnu podršku, on se obratio armiji nakon što je izgubio na ključnim senatskim izborima.

Khan je održao sastanak s načelnikom pakistanskog generalštaba, generalom Qamarom Javedom Bajwom i zapovjednikom nacionalne špijunske agencije u četvrtak, za koji mnogi vjeruju da je bio povezan s glasanjem o povjerenju.

Khan je sada drugi pakistanski premijer koji je pristao da se suoči s glasanjem o povjerenju nakon što je isto učinio i bivši premijer Nawaz Sharif u 1993., prenosi dpa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo