7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

05.03.2021 / 14:00 Politika - Predsjednik HDZ-a

Čović: Da nije stranaca HDZ ne bi pregovarao s SDA o Izbornom zakonu

Čović: Da nije stranaca HDZ ne bi pregovarao s SDA o Izbornom zakonu
Dragan Čović / Vijesti.ba
U Mostaru je danas zasjedalo Predsjedništvo HDZ-a BiH, a između ostalog, bilo je riječi o pregovorima koji se vode oko izmjena Izbornog zakona i aktuelnoj situaciji u BiH.

Rok do kraja šestog mjeseca

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva stranke, kazao je na konferenciji za novinare da je prisutne danas informisao o tome da je u posljednja tri mjeseca održano više sastanaka sa predstavnicima SDA i međunarodnih institucija. A posljednji se desio sinoć.

- Prvi put u tom paketu je bio uključen i SNSD. Razgovarali smo upravo o ovim temama koje su postavljene sa jasnim rokom da do kraja šestog mjeseca završimo sve ono što je postavljeno kao jedan plan u prethodnim našim razgovorima - navodi Čović.

Prema njegovim riječima, osnova svega su dva potpisana sporazuma o Mostaru od 17. juna prošle godine, prenose Vijesti.ba.

- Jedan smo, kako je kazano i sinoć, u najvećoj mjeri realizirali, ostaje još usvojiti Statut na Gradskom vijeću Mostara, a o drugom sporazumu već dugo pričamo i uglavnom nismo uspjeli pratiti dinamiku i rokove koje smo definirali, tako da smo se zajednički dogovorili da to mora biti završeno do kraja šestog mjeseca - navodi Čović.

Na sinoćnjem sastanku, naglašava, ustanovljeno je da su od 14 uslova Evropske komisije ostala neispunjena još samo tri.

- Iako je sinoć bilo procjena da bi te uvjete mogli završiti i za mjesec dana, ostali su da ih u paketu završimo kraja šestog mjeseca - govori Čović.

Za iduću srijedu, 10. marta, najavio je razgovore sa SDA u Sarajevu, i to u tri grupe - jedna će se baviti Federacijom BiH, druga Izbornim zakonom, a treća uvjetima za kandidatski status.

- Dakle, ne pričamo o Vladi FBiH, nego o tome šta je sve problem danas da FBiH normalno funkcionira, odnosno šta su sve SDA i HDZ dogovarali u zadnjih 5-6 godina, a nismo uspjeli provesti - pojasnio je Čović.

Na stolu desetak tema

Na stolu će biti desetak tema, a među njima naći će se popuna dva upražnjena ministarska mjesta u Vladi FBiH, „što traži SDA“, kao i direktor policije, Federalna televizija, Komisija za vrijednosne papire...

- Što se tiče Izbornog zakona, sa SDA to treba završiti do kraja četvrtog mjeseca, a onda bi se peti i šesti mjesec koristili da se uključe i sve druge političke stranke i oni koji nam mogu oko ovoga pomoći da pokušamo u Parlamentu taj posao završiti do kraja šestog mjeseca - dodaje lider HDZ-a.

Ponavlja da HDZ primarno insistira na provedbi „onih elemenata Izbornog zakona koji se tiču legitimnog predstavljanja u Domu naroda i Predsjedništvu“, kroz sve presude koje su donesene u Sudu u Strazburu i u Ustavnom sudu.

- Uz to će ići i puno drugih prijedloga. Zato ćemo uspostaviti jedno tijelo na razini BiH, sačinjeno od predstavnika oba doma Parlamenta i Vijeća ministara. Nisu to samo tehnička pitanja, to su moguće i ozbiljne izmjene Izbornog zakona u onim elementima kako bi se zaštitio demokratski proces izbora, da se ne bi dešavale slike kao iz Mostara na zadnjim izborima - potcrtava Čović.

Za njega su, naglašava, prioritet Dom naroda i Predsjedništvo, a bit će razgovarano i o drugim temama, kao i tome kako unaprijediti izborni proces, prenose Vijesti.ba.

- Moj ključni naglasak je na Izbornom zakonu, i drago mi je da su i sinoć svi sugovornici potvrdili da je to neophodno uraditi, da neizborna godina mora biti šansa da te stvari završimo. I ako bismo to sve uspjeli u šestom mjesecu uraditi, onda možemo sa jednim kredibilitetom zatražiti kandidatski status za BiH - poručio je Čović.

Poručuje kako duboko vjeruje da će se taj posao uspjeti završiti u predviđenom roku, i „da ćemo dobiti izmjene Izbornog zakona u okviru kojih ćemo uvažiti odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju ali i presudu “Sejdić-Finci“.

- Osnova pravne države je Ustav BiH, a u njemu su vrlo precizno definirani odnosi kad su u pitanju građansko i etničko, odnosno pozicija tri konstitutivna naroda. I dok se to ne promijeni, to je naša vertikala. Ako mislimo da možemo napraviti bolji Ustav, promijeniti ga u parlamentarnoj proceduri dvotrećinskom većinom, prvi smo koji ćemo to podržati - poručuje Čović.

Dodaje, međutim, da trenutno ne vidi kapaciteta ni za natpolovičnu, a kamo li za dvotrećinsku većinu.

- Mislim da više političkog nadmudrivanja nema. Sad će na stolu biti konkretni prijedlozi za Predsjedništvo, za Dom naroda. Mi se dogovorili ili ne dogovorili sa SDA, to ide u dalju proceduru, to vam je vrlo jasno. I ja sam uvjeren da ćemo mi krajem šestog mjeseca u Parlamentu imati usvojen novi oblik Izbornog zakona - potcrtava Čović.

Nema političkog partnera za Vladu FBiH

Govoreći o formiranju Vlade FBiH, naglasio je da HDZ nema političkog partnera sa kojim može obaviti taj proces. Danas SDA, govori Čović, nema kapaciteta da dobije novu Vladu FBiH, te stoga ta stranka posljednjih nekoliko mjeseci više i ne insistira na tome, već na popuni upražnjenih ministarskih mjesta.

Na novinarsko pitanje ima li zavrtanja ruku od Evropske unije i SAD-a, lider HDZ-a BiH potcrtava da je zanimanje njihovih lidera prevažno za procese u BiH.

- Da nije njih, sigurno ne bi sjedili sa SDA i pričali o Izbornom zakonu. To vam je jasno kao dan - dodao je Čović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo