8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

04.03.2021 / 14:05 BiH - Predsjedavajući VM

Tegeltija o vakcinama: Ovo je, nadam se, posljednji uslov

Tegeltija o vakcinama: Ovo je, nadam se, posljednji uslov
Foto: N1 - Vijesti.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) potvrdio je danas novinarima da nakon prihvatanja dva sporazuma na sjednici Vijeća ministara nema više izgovora da se putem COVAX sistema isporuče vakcine za BiH.

Kako je pojasnio na sjednici je razmatran anex sporazuma s GAVI/COVAX mehanizmom koji podrazumijeva da će Svjetska zdravstvena organizacija određivati koje će vakcine biti u programu GAVI te su ga uputili u Predsjedništvo BiH.

Istakao je da se od njih tražilo da potpišu sporazum o takozvanom oslobađanju odgovornosti što potpisuju sve zemlje, a dodao je i da je data saglasnost na sporazum s Pfizerom i Astra Zenecom.

- U ovom trenutku ne postoji nikakav izgovor da ne isporuče vakcine BiH, iako smo u prethodnom vremenskom periodu rekli da smo ispunili uvjete. Ovo bi bio posljednji uvjet koji bi mogli da postave pred nas za isporuku vakcina - naglasio je.

Tegeltija je također kazao da su oni te vakcine već platili, 1.230.000 vakcina, ali da kroz taj sistem nije isporučena nijedna vakcina.

- Najava je da prvo dolaze vakcine Pfizera, a onda Astra Zeneca. GAVI je objavio i tačan broj vakcina koje će zemljama biti isporučene do kraja prvog polugodišta ove godine i vidjeli smo da BiH ima manje vakcina nego što su prvobitno objavili - naglasio je Tegeltija.

Dodao je da nema opravdanja da se građani BiH drže kao taoci, jer su ispoštovani svi sporazumi.

- Želim da vjerujem da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Ujedinjene nacije ispoštovati rokove, a to je kraj marta 2021. godine, iako su imali najave da ćemo polovim februara imati prve vakcine - kazao je Tegeltija.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH, usvojilo je danas odluke kojima je otkočen proces nabavke vakcina za građane Bosne i Hercegovine.

Odobren je Amandman na Ugovor o nabavi vakcina - "Commitment agreement-committed purchase arrangement" između Vijeća ministara BiH i Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) kao potreban uvjet za nastavak procesa nabavke vakcina u COVAX mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjedništvo BiH.

Odobren je Sporazum između Vijeća ministara BiH i AstraZeneca o odšteti AstraZeneca kojim se omogućava da cjepivo AstraZeneca stigne u ovom mjesecu u BiH kroz COVAX, kao i Ugovor o obeštećenju od Covaxa koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.

Vijeće ministara donijelo je i Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povratu već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja pandemije kojom se omogućava da direktne nabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza.

Ovim su ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka vakcina kupljenih u okviru COVAX mehanizma. Bosna i Hercegovina je ugovor sa COVAX-om potpisala 18. septembra 2020. godine i tada je naručeno 1.232.000 doza vakcina za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600 američkih dolara.

Odluke Vijeća ministara donesenu nakon što su nadležne zdravstvene vlasti dale pozitivno mišljenje na akte koje im je uputilo Ministarstvo civilnih poslova.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo