15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

02.03.2021 / 18:04 Svijet - Stao u odbranu odluke

Vatikan podržava papinu odluku da posjeti Irak kao "čin ljubavi"

Vatikan podržava papinu odluku da posjeti Irak kao "čin ljubavi"
Papa Franjo / Vijesti.ba
Vatikan je u utorak stao u odbranu odluke pape Franje da realizira svoju posjetu Iraku predstojećeg vikenda uprkos rastućem broju zaraženih od koronavirusa u toj zemlji, tvrdeći da su poduzete sve mjere predostrožnosti na polju zdravstvene zaštite i ...

... da je posjeta „čin ljubavi prema toj zemlji, njenom narodu i njenim hrišćanima“.

Franjo bi trebao posjetiti Irak od petka do ponedjeljka, u svom prvom putovanju u inostranstvo otkako je pandemija izbila u prošloj godini. Planiranje posjete ušlo je u poodmakle faze nakon opadanja broja zaraženih u Iraku, ali je broj zaraženih u toj zemlji buknuo u prošlom mjesecu i eksperti za zarazne bolesti tvrde da papinska posjeta zemlji s krhkim zdravstvenim sistemom jednostavno nije dobra ideja.

Vatikanski portparol Matteo Bruni upitan je može li Vatikan opravdati izlaganje Iračana takvom riziku od zaraze kada je i sam Vatikan mjesecima prolazio kroz modificirani lockdown, bez javnih audijencija, i zašto se posjeta ne bi mogla odgoditi za nekoliko mjeseci.

Bruni je naglasio da Irak ima većinski mlado stanovništvo i da je trenutni broj zaraženih nizak u poređenju s ukupnim stanovništvom. Kazao je da će sva dešavanja tokom papinske posjete biti održana u skladu s iračkim zdravstvenim protokolima, među kojima su limitiran broj učesnika, fizičko distanciranje, obavezno nošenje maski i druge mjere.

Papa će koristiti blindirano vozilo za sva svoja kretanja po Iraku, za koja Vatikan tvrdi da će biti limitirana po prisustvu mase na ulicama. Papa će, ipak, predvoditi misu na kojoj se očekuje 10.000 ljudi na sportskom stadionu u Erbilu i tu će koristiti otvoreni automobil, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo