9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

02.03.2021 / 13:21 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Srbija je ove vakcine mogla iskoristiti za svoje građane, ali ih je dala nama

Dodik: Srbija je ove vakcine mogla iskoristiti za svoje građane, ali ih je dala nama
Foto: FENA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da Bosni i Hercegovini pomogne sa vakcinama protiv koronavirusa.

Obraćajući se na konferenciji za novinare na Sarajevskom aerodromu, nakon što su članovi kolektivnog šefa države održali sastanak s Vučićem,  Dodik je kazao da je FBiH dobila 10.000 vakcina za vakcinaciju 5.000 zdravstvenih radnika ili po programu kako to odluče federalne vlasti.

Također je zahvalio Vučiću na tome što se Srbija na početku pandemije stavila na raspolaganje i omogućila nabavku repromaterijala za industriju koja je trebala da stanovništvo BiH snabdijeva robama široke potrošnje.

- Odnosi između Srbije i BiH svakako su dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja koje treba rješavati. O njima smo upravo sada razgovarali - kaže Dodik.

Navodi da je prihvaćen prijedlog Vučića da za 2-3 mjeseca u Beogradu bude organizovan veliki forum između BiH i Srbije.

- Mi smo to prihvatili i formalizovat ćemo tu inicijativu kroz odluku Predsjedništva. Smatramo da se na taj način treba doći do rješenja koja će poboljšati saradnju između BiH i Srbije, između entiteta u BiH, kantona i svih onih koji imaju interesa da se na bilo koji način nađu na tržištu Srbije ili da koriste te benefite - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, robna razmjena između Srbije i BiH može da bude daleko veća. Dodik dodaje da će u tom pogledu spomenuti forum dati značajan doprinos.

- Velika je stvar što danas imamo priliku da vidimo dolazak ovih vakcina. Srbija ih je mogla da upotrijebi za svoje građane, ali upravo ovakav njen odnos svakako na najbolji mogući način govori o politikama koje se u njoj vode - poručuje Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo