6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

02.03.2021 / 08:06 Politika - PSBIH

Dom naroda o javnim nabavkama i lijekovima

Dom naroda o javnim nabavkama i lijekovima
Foto: Vijesti.ba

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima razmatra po hitnom postupku.

Hitna sjednica Doma naroda sazvana je za danas, nakon što je prošle sedmice Predstavnički dom, po hitnom postupku, usvojio dopune navedenih zakona koje bi trebale stvoriti zakonski okvir koji omogućava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od proizvođača.

Cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.

S druge strane, cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa vakcinama i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom unaprijeđeno je postojeće zakonsko rješenje u skladu s osnovnim principom koji se odnosi na omogućavanje postupanja nadležnih organa u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uslove.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH su prošle sedmice po hitnom postupku usvojili dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koje je predložio Klub poslanika Stranke demokratske akcije.

Uz ova dva prijedloga zakona, Predstavnički dom usvojio je i zaključak kojim predlaže Domu naroda da ih razmatra po hitnom postupku jer su, kako se navodi u zaključku, visokog stepena hitnosti i formulirani su na jednostavan način.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo