14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

01.03.2021 / 16:18 BiH - Otvaranje vjetroparka Podveležje 1

Džaferović: Ovakvi projekti pokazuju ozbiljnost i snagu države

Džaferović: Ovakvi projekti pokazuju ozbiljnost i snagu države
Foto: FENA - Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas na svečanosti u povodu otvaranja vjetroparka Podveležje 1.

Obraćanje prenosimo u cijelosti:

Čini mi naročito zadovoljstvo što se, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nalazimo na ovome mjestu i što svečano otvaramo ovaj veličanstveni pogon – vjetropark Podveležje 1.

Svima vama najsrdačnije čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i svima koji su učestvovali u realizaciji, čestitam uspješan završetak ovog velikog, rekao bih historijskog – projekta.

Danas je dan, kada smo izuzetno ponosni svi koji nosimo ovu državu u srcu. Dodatni razlog za ponos jeste ovaj projekat. Drago mi je što upravo na ovaj dan imamo priliku da ga svečano otvaramo i da otpočinje s radom u korist ove države i njenih građana.

Projekti poput ovoga pokazuju ozbiljnost i snagu države. Oni pokazuju našu čvrstu opredijeljenost za razvoj, ali i sposobnost da državu vodimo tim putem. Siguran sam da, uspješno realizirajući ovakve projekte, na najbolji način ispunjavamo obavezu prema historijskoj generaciji, koja je prije 29 godina izborila samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i ostavila nam je da skrbimo o njoj, kao uslovu naše slobode i našeg opstanka.

Energetika je temelj moderne ekonomije. Ali energetika je i mnogo više od toga. Ona prožima svaku poru savremenog života i suštinski ga određuje. Kao takva, energetika ne predstavlja samo temelj razvoja jedne zajednice, već i temelj njene sigurnosti i u konačnici uslov njenog opstanka.

Kroz iskustvo agresije mi smo na najbolji način iskusili šta znači energetska nezavisnost. Agresor je koristio energetske izvore kao oružje. Ograničavajući dotok energije, neprestano je stvarao uslove nepodnošljivosti s ciljem da nas trajno ukloni sa teritorije na koju je kidisao. Energetski resursi koje smo tada kontrolisali, poput dijela kapaciteta Elektroprivrede, predstavljali su sredstvo od neizmjernog značaja za odbranu i očuvanje države.

Tako je i danas. Energetski sektor, a naročito polje proizvodnje električne energije predstavlja izuzetno važno državno pitanje. Zato me iznimno raduje što je ovaj projekat samo jedan u nizu projekata, kojima se jača energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Ogroman je značaj, koji će vjetropark Podveležje 1 imati na našu ekonomiju. Već je sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju. Naročito me raduje što su bosanskohercegovačke firme imale značajno učešće u izgradnji ovog vjetroparka.

Naročito se zahvaljujem radnicima koji su uložili svoj rad i trud, te podcrtavam ulogu inžinjera Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koji su nadzirali izgradnju kako bi ovaj pogon bio ovo što ovdje danas vidimo.

Fascinantni su podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. Fascinantni su i podaci o smanjenju emisija CO2 do kojeg će doći zahvaljujući ovom projektu. Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar.

Ovo je prvi veliki projekat Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije. Vjerujem da je ovo samo prvi u nizu ovakvih velikih projekata. Vođeni prvenstveno željom da radimo na zaštiti okoliša, radi zdravlja i uslova života našeg stanovništva, mi kao država trebamo ići sve više ka obnovljivim izvorima energije.

Na koncu, to je nešto na što nas obavezuje i naš put ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost je sigurno u obnovljivim izvorima energije. To je strateški put kojim trebamo postepeno ići, imajući u vidu očuvanje radnih mjesta, kako bismo, bez ekonomskih šteta, išli ka cilju smanjenja štetnih emisija.

Poruka koju danas šaljemo sa Podveležja, iz Mostara, jeste poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu. Bosna i Hercegovina je država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno. Nažalost ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni. Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo