9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

25.02.2021 / 19:43 Kultura - Festival Sarajevska zima

Izložba plakata 'Free Patrick Zaki' otvorena u galeriji MAK

Izložba plakata 'Free Patrick Zaki' otvorena u galeriji MAK
Foto: Muzej književnosti

Izložba plakata “Free Patrick Zaki” otvorena je večeras u galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u okviru 37. Festivala Sarajevska zima.

Sarajevo se tako pridružilo inicijativi za oslobađanje studenta Patricka Zakija izložbom 30 najboljih plakata.

Grafička dizajnerica i aktivistica za ljudska prava Miomirka Mila Melank je pojasnila da je izložba nastala kao proizvod međunarodnog konkursa sa temom odbrana ljudskih prava, u ovom slučaju prava Patrika Zakija.

- Patrik Zaki je egipatski student koji je studirao u Italiji. Nakon što je diplomirao i vratio se u domovinu, tamo su ga dočekali i optužili da krši zakon. A njegova “kršenje” zakona je bila samo odbrana prava žena i izražavanje mišljenja na društvenim mrežama - kazala je Melank.

Izložba se odvija u saradnji sa  Poster For Tomorrow organizacijom sa kojom Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH ima višegodišnju saradnju.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić se zahvalio Muzeju književnosti što su svom prostoru postavili izložbu od izuzetne važnosti za bh. javnost.

- Ljudska prava su uvijek zanimljiva i široka tema. O ljudskim pravima su napisane I usvojene brojne konvencije i deklaracije, ali su nažalost u najvećem dijelu svijeta i dalje neprovodive. Zato je neophodno revno skretati pažnju na svako kršenje – kazao je Spahić.

 Poziv “Free Patrick Zaki, prisoner of conscience”  je bilo specijalno izdanje Konkursa za plakat koji su organizovali Amnesty International Italia, Conversazioni sul futuro, Diffondiamo idee di valore u saradnji sa Alma Mater Studiorum - University of Bologna, Articolo 21 Association, Human Rights Festival i uz podršku međunarodnih institucija i organizacija, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Do sada je zahvaljujući toj saradnji postavljeno više od 10 izložbi u Bosni i Hercegovi, a tema su uvijek neko od ljudskih prava.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo