8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.02.2021 / 16:31 Svijet - Hamburg

Njemačka zaplijenila 16 tona kokaina u brodskim kontejnerima

Njemačka zaplijenila 16 tona kokaina u brodskim kontejnerima
Foto: Twitter

Njemački carinski zvaničnici pronašli su više od 16 metričkih tona kokaina u kontejnerima na brodu koji je stigao u Hamburg iz Paragvaja, saopćile su vlasti u srijedu. Još 7,2 metričkih tona kokaina zaplijenjeno je u  Belgiji i osumnjičeni je uhapšen u Nizozemskoj.

Carinski ured u Hamburgu opisao je drogu zaplijenjenu u toj njemačkoj luci kao najveću količinu kokaina ikada zaplijenjenu u Evropi i jednu od najvećih zaplijena u svijetu. Ured državnog tužioca Nizozemske saopćio je, komentirajući ukupnu zaplijenu, da "nikada ranije takva količina kokaina nije zaplijenjena" u jednoj operaciji.

Droga je pronađena tokom pretrage 12. februara po pet kontejnera iz Paragvaja koji su označeni kao sumnjivi u analizi rizika nekoliko evropskih carinskih službi, saopćio je carinski ured u Hamburgu. Carinici su uočili "očigledne nepravilnosti" u tri kontejnera, koji su bili napunjeni kitom u limenim konzervama ali je izgledalo kako sadrže i druge robe.

Carinici su pronašli kokain skriven u više od 1.700 limenki.

Dokument o isporuci robe bio je adresiran na 28-godišnjeg čovjeka koji živi u nizozemskom gradu Vlaardingenu, i koji je također uhapšen danas, saopćili su tužioci u Nizozemskoj.

Istrage uoči hapšenja navele su nizozemske vlasti na pretragu druge kontejnerske isporuke na putu iz Paname ka belgijskoj luci Antwerp.

Pretraga belgijskih carinika u subotu dovela je do otkrića 7,2 metričkih tona kokaina skrivenog u drvenim blokovima.

Ukupna količina droge zaplijenjene u  Hamburgu i Antwerpu - više od 23 metričke tone - imala bi uličnu vrijednost od "nekoliko milijardi eura", saopćio je carinski ured u Hamburgu.

Koristeću drugu metodologiju mjerenja cijena, nizozemski tužioci procijenili su ukupnu veleprodajnu vrijednost dvije isporuke droge na oko 600 miliona eura.

Objava zaplijene kokaina desila se istoga dana kada su nizozemski tužioci saopćili kako su u saradnji s britanskom nacionalnom kriminoškom agencijom zaplijenili više od 1,5 tona heroina vrijednog 45 miliona eura u Rotterdamskoj luci u kontejneru punom himalajske soli koja potječe iz Pakistana.

Nizozemska policija uhapsila je petero ljudi pod sumnjom za umiješanost u transport droge, za koju tvrde da je najveća pošiljka heroina ikada zaplijenjena u Nizozemskoj.

Rotterdam, Antwerp i Hamburg  tri su najprometnije luke za prihvat roba u Evropskoj uniji, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo