°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.02.2021 / 15:33 BiH - Održano ročište

Vidović: Novalić radio po zakonu, Tužilaštvo nema nikakve dokaze

Vidović: Novalić radio po zakonu, Tužilaštvo nema nikakve dokaze
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Glavni pretres u predmetu "Respiratori" počeo je danas na Sudu BiH. Pročitana je optužnica, a Tužilaštvo i odrane su iznijeli uvodne riječi.

- Tužilaštvo BiH ima namjeru voditi istragu na glavnom pretresu. Tužilaštvo nam tvrdi da je premijer osmislio i proveo kriminalni plan tokom pandemije. Niti jedan jedini dokaz ne potvrđuje njihov tezu o kriminalnim aktivnostima premijera. Dokazat ćemo da je sve što je radio bilo u okviru dužnosti, navela je advokatica odbrane Vasvija Vidović.

Ona je najavila izvođenje vještaka i specijalsta za pranje novca.

- Pokazat ćemo da se Tužilaštvo sve vrijeme na potpuno neprimjeren način miješalo u dalje postupanje sa respiratorima”, navela je Vidović i dodala da je Tužilaštvo cijelo vrijeme generisalo histeriju o neupotrebljivosti respiratora.

- Nakon ispunjenja cilja Tužilaštva respitatori su verifikovani i pušteni u rad. Ne samo da je dokazana sigurnost i upotrebljivost, jasno je demonstirana manipulacija koja je moguća u jednom postupku, navela je Vidović.

Na samom početku tužitelji su pročitali optužnicu, a u uvodnoj riječi su poručili kako izvođenjem materijalnih dokaza dokazati da je postupak odabira ponuđača tekao na način da je u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđača bazirana na osnovu jedne SMS poruke.

U izjavi novinarima, nakon ročišta, Vidović je rekla da je ona u sudnici govorila o formalnim nedostacima optužnice.

- Formalni nedostaci optužnice su takve prirode da se rijetko vide, uopšte u krivičnim postupcima, a pogotovo na državnom sudu. Dakle, sa jako mnogo propusta formalne prirode, od neopisanosti djela. Koristit ću se prije svega svim tužiteljskim dokazima jer njihovi dokazi, da se objektivno interpretiraju, dali bi sasvim drugačiji rezultat. Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljite istrage, naravno, mi smo saslušali i svoje svjedoke. Proveli smo brojna vještačenja, vidjet ćete po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima, rekla je Vidović.

Nakon završetka uvodnih riječi odbrane, postupajuća stukinja najavila je  nastavak suđenja za 5. mart u 13 sati.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo