6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

24.02.2021 / 14:30 BiH - Potrebna korjenita reforma

Kroz javne nabavke godišnje se 'izgubi' 400-500 miliona KM

Koliko je ozbiljna situacija u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini najbolje pokazuje činjenica da je informacija o tome da bh. vlasti „ne znaju“ nabaviti vakcinu protiv COVID 19 virusa u okviru postojećeg Zakona o javnim nabavkama zasjenila podatke da se kroz javne nabavke godišnje „izgubi“ iznos 400 - 500 miliona KM.

Ovo je, između ostalog, danas rečeno na zaključnoj konferenciji za medije, održanoj u Sarajevu, na kojoj je prezentirana finalna publikacija projekta “Da javne nabavke i u BiH postanu javne”.

Tokom pet godina projekta, praćeno je 12.214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.

"Sistem javnih nabavki u BiH je obesmišljen i ne funkcioniše i svi smo žrtve takvog stanja. Generalno je problematično što sistem generira korupciju u BiH i dodatno devastira slabu bh. ekonomiju, a posebno što sistem uopšte ne odgovara na egzistencijalne potrebe građana. Potrebna je hitna, sveobuhvatna i korjenita reforma sistema. Da li to znaju vlasti, nismo sigurni, ali mi znamo i javno prezentujemo kako se to treba učiniti", istakao je Mervan Miraščija, voditelj projekta u ime Fonda otvoreno društvo BiH.

Partneri na projektu su predstavili publikaciju projekta sa sumarnim podacima za posljednjih pet godina, konkretnim primjerima neregularnosti i zloupotreba, planom potrebnih mjera za cjelovito unaprijeđenje sistema javnih nabavki u BiH, te prijedlogom izmjena Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Publikacija "Da javne nabavke u BiH postanu javne" dostupna je na linku.

Identifikacijom rizika u različitim fazama ciklusa javnih nabavki, ustanovili su da se ubjedljivo na prvom mjestu nalaze neadekvatne procedure, čak u 87.91% analiziranih slučajeva.

Prezentirani podaci potvrđuju da je integritet domaćih ugovornih organa jako narušen, da su institucije sistema javnih nabavki obesmišljene, kao i da su ponuđači veoma nezadovoljni cjelokupnim sistemom i korupcijom sveprisutnom u javnim nabavkama.

Po završetku projekta, prikupljene analize i preporuke su dostavljene na adrese nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u BiH, a učesnici projekta su se stavili na raspolaganje za potrebnu pomoć i podršku.

Partneri u projektu “Da javne nabavke postanu javne” su bili Fond otvoreno društvo BiH, Udruženje građana Tender, Transparency International BiH, EDA Banja Luka i Fondacija Media Centar Sarajevo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo