8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

24.02.2021 / 11:58 Ekonomija - Poziv institucijama FBiH

Košarac: Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU

Košarac: Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU
Foto: Vijesti.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u Federaciji BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke kako bi BiH bio odobren program kontrole salmonele, što je uslov za odobravanje izvoza konzumnih jaja u Evropsku uniju.

Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti.

Ministar Košarac pozdravio je aktivnosti koje je Republika Srpska realizovala na ovom planu, ali i izrazio zabrinutost zbog činjenice da Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU.

''Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU i zaštitimo domaću proizvodnju'', poručio je ministar Košarac.

On je naglasio da su u međuvremenu ispunjeni ostali uslovi EU u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

''Očekujem i apelujem na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta'', zaključio je ministar Košarac.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo