8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.02.2021 / 10:06 Regija - Alarmantni podaci

Na hrvatskom tržištu svako drugo maslinovo ulje lažno

Na hrvatskom tržištu svako drugo maslinovo ulje lažno
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, prenosi Hina.

Inspektori su, navodi se, u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.

Čak 14 ih je palo na senzorskim analizama i parametrima kvalitete, zbog čega je izdano i devet optužnih prijedloga nadležnim sudovima, tri prekršajna naloga i tri rješenja o zabrani stavljanja na tržište ulja.

No zabrana bi vjerojatno bilo i više da zakon trgovcima ne ostavlja mogućnost da sami povuku "neispravan" lot s tržišta bez rješenja o zabrani dokažu li da su ga neškodljivo zbrinuli, vratili dobavljaču ili predeklarirali, dok dio njih zahtijeva superanalize koje traju i osam mjeseci, a kad stignu rezultati, dokazni je materijal odavno nestao s polica, prodan je i potrošen u kućanstvima.

K tome, ako je “pala” jedna serija, pitanje je koliko ih se, s obzirom na mali broj uzorkovanja – a samo smo u 2019. uvezli 4,5 milijuna litara maslinova ulja za 14,6 milijuna eura – provuklo neopaženo.

Iz Inspektorata objašnjavaju kako se utvrđene “nesukladnosti” ne odnose na zdravstvenu ispravnost. Nisu nađena patvorena ulja, već je većina ekstradjevičanskih maslinovih ulja bila niže kategorije od deklarirane.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo