3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

21.02.2021 / 08:00 Politika - Otvorena birališta

Danas ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju

Danas ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju
Foto: Vijesti.ba

Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju bit će održani danas, a organizirani su nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava.

Izbori u te dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj bit će održani na 89 biračkih mjesta, dok će se za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica moći glasati na 28 biračkih mjesta te dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu.

CIK je usvojio i Instrukciju o postupku provođenja izbora koja propisuje određivanje biračkih mjesta i lokacija biračkih mjesta, imenovanje članova biračkih odbora i obuke biračkih odbora, izbornu šutnju, posmatranje ponovnih izbora, dostavu izbornog materijala, način pakovanja izbornog materijala, način brojanja glasačkih listića i način utvrđivanja izbornih rezultata.

Instrukcijom o koordiniranju i nadgledanju izbora uređeno je da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

Po jedan supervizor će biti na svakom biračkom mjestu i bit će na usluzi članovima biračkog odbora. Također, članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažirani na dan izbora 15. novembra neće moći biti ponovo angažirani na ponovljenim izborima 21. februara.

Instrukcijom su precizirana prava, obaveze i postupanje supervizora za nadgledanje rada općinske/gradske izborne komisije i biračkih odbora u Doboju i Srebrenici, dok je sastavni dio instrukcije i Kodeks ponašanja supervizora.

CIK je donio i relevantne odluke kojima se uspostavlja Glavni centar za brojanje, imenuje rukovodstvo Glavnog centra za brojanje, glavni kontrolor, zamjenik glavnog kontrolora, kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja i kontrolor za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i drugog izbornog materijala na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.

Probosanske stranke bojkotuju izbor

Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" dobila je punu podršku svih probosanskih stranaka da bojkotuje predstojeće ponovljene izbore.

Neizlazak na izbore u Srebrenici predstavlja samo početak duge borbe za ravnopravnost, protiv segregacije i diskriminacije koja na udaru ima sve građane i građanke koji žive na području entiteta Republika Srpska, a ne pripadaju ‘prihvatljivom’ profilu po svojoj nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj, jezičkoj i političkoj pripadnosti silama koje žele nastaviti agresivnu politiku mržnje i zločina koja je svoj krvavi ‘vrhunac’ doživjela u julu 1995. godine.

Ovaj stav su jedinstveno podržale SDA, SDP, DF, SBB, SBiH, NiP, PDA, NS, NB i NBL.

U školama po Srebrenici danas se smiju djeca, to je nova generacija koja nije zaslužila da živi u društvu mržnje i netrpeljivosti.

- Dugujemo njima da u nedjelju kažemo historijsko ‘ne’ te odbacimo ponudu da za sitan paušal damo legitimitet vladavini terora. Kada nepravda postane zakon, tada otpor postaje obaveza. Otpor kreće iz Srebrenice, u nedjelju. I mi od tog otpora nikada odustati nećemo - saopćeno je iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo