7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

20.02.2021 / 21:22 BiH - Inicijativa

Klub SBB-a u SKS: Željezni most na Skenderiji nazvati po Balaševiću

Klub SBB-a u SKS: Željezni most na Skenderiji nazvati po Balaševiću
Foto: Avaz

Klub Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini Kantona Sarajeva, uputio je inicijativu za preimenovanje pješačkog "Željeznog mosta" na Skenderiji u naziv "Most Đorđa Balaševića" ili "Balaševićev most".

Ovu inicijativu Kluba SBB-a u SKupštini KS, na Facebooku je podijelio Anis Krivić, politički direktor SBB-a.

- Đorđe Balašević bio je, pored ostalog, i ambasador Sarajeva, pogotovo u najtežim trenucima u historiji našega grada.

Pored svega što je učinio za naš grad, posebno treba istaći koncert održan u neposrednoj blizini "Željeznog mosta" na Skenderiji u februaru 1998. godine. Njegovo javno djelovanje, pjesme i koncerti u zemljama regiona, bili su u maniru izgradnje mostova među ljudima i narodima. Koncerti u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim gradovima su nedvojbeni dokaz da je Đorđe Balašević svim svojim bićem bio privržen BiH i glavnom gradu naše države, čime nas je zadužio u ljudskom i svakom drugom smislu.

Stoga, pokrećemo inicijativu za preimenovanje pomenutog mosta u naziv "Most Đorđa Balaševića" ili "Balaševićev most". Time ćemo još jednom dokazati da znamo, kao građani i kao narod, cijeniti prijatelje i sve ono što su za nas činili.

Most neupitno simbolizira Balaševića, ali i Balašević sve mostove među ljudima.

Inicijativu upućujem, shodno procedurama, na adresu Općine Centar Sarajevo na izjašnjenje, kao i načelnika Srđana Mandića, a nakon toga, nadam se i podršci zastupnika i zastupnica u Skupštini KS - navodi se u Inicijativi koju je potpisao Zvonko Marić, šef Kluba SBB-a u Skupštini KS.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo