7°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

20.02.2021 / 09:22 Svijet - Washington

Januarski napad na Capitol: Pod istragom 35 policajaca

Januarski napad na Capitol: Pod istragom 35 policajaca
Foto: Vijesti.ba
Pet osoba izgubilo je živote u nasilju koje je kulminiralo kada su pristalice Donalda Trumpa zauzele Kongres i nadjačale snage sigurnosti.

Pod istragom je 35 policajaca Capitola zbog ponašanja tokom nereda u Washingtonu 6. januara, šest ih je suspendirano, ali primaju plate, objavila je policija.

“Vršiteljica dužnosti šefa policije Yoganande Pittman naredila je da će se svaki član njenog odjela čije ponašanje nije bilo u skladu s pravilima ponašanja suočiti s odgovarajućim disciplinskim mjerama”, rekao je glasnogovornik John Stolnis u izjavi.

Detalji o istragama nisu saopćeni.

Pet osoba, uključujući jednog policajca, izgubilo je živote u nasilju koje je kulminiralo 6. januara, kada su pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa napale Capitol i nadjačale snage sigurnosti.

Dva policajca su poslije toga počinila samoubistvo.

Izgrednici su zauzeli Kongres i privremeno blokirali zastupnike da potvrde pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine, nakon što je Trump prije toga uporno odbijao prihvatiti rezultate izbora.

Demonstranti su napali Capitol malo nakon što je Trump na skupu u Washingtonu u blizini Bijele kuće, rekao: “Borit ćemo se. Pakleno ćemo se boriti. A ako se ne borite, onda više nećete imati državu.“

Policijski selfi s pobunjenikom

Istragom se pokušava utvrditi odgovor policajaca Capitola te saznati da li su neki od njih pomogli pobunjenicima, u šta sumnjaju neki zastupnici.

Nekoliko dana nakon napada, dvjica policajca su suspendirana.

Jedan se slikao sa jednim od izgrednika, dok je drugi nosio kapu sa sloganom Trumpove kampanje i usmjeravao demonstrante oko zgrade, tvrdi demokrata Tim Ryan.

Među pobunjenicima je bilo mnogo bivših i sadašnjih policajaca i pripadnika vojske, navodi se u dokumentima.

Agencija AP tvrdi da ih je bilo najmanje 21.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo