-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

19.02.2021 / 20:41 Košarka - Utakmice kvalifikacija

Rusija i Srbija rutinskim pobjedama osigurale plasman na Eurobasket

Rusija i Srbija rutinskim pobjedama osigurale plasman na Eurobasket
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Odigrane su još dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket, a nakon današnjih trijumfa plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta izborile su Rusija i Srbija.

Rusija je ostvarila pobjedu u Permu protiv Sjeverne Makedonije u završnoj fazi kvalifikacija za Eurobasket rezultatom 94:77 i tako osigurala plasman na smotru najboljih evropskih selekcija. Makedonci su se držali samo u prvoj četvrtini, a nakon toga Rusi su konstantno povećavali razliku i na kraju došli do rutinske pobjede.

Bolomboy je vodio Rusiju do pobjede sa 19 poena i tri skoka, dok je Antonov dodao 13 poena i četiri skoka. U poraženoj ekipi Stojanovski je ubacio 18 poena uz po skok i asistenciju, dok ga je pratio Wiley sa 16 poena, tri skoka i dvije asistencije.

Srbija je ubjedljivo pobijedila Gruziju u Tbilisiju sa 92:66 u petom kolu grupe E kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine i tako kolo prije kraja osigurala plasman na kontinentalni šampionat. Srbija ni u jednom trenutku nije dovela trijumf u pitanje.

Petrušev je bio odličan sa 27 poena, šest skokova i dvije asistencije, a pratio ga je Anđušić sa 22 poena, pet asistencija i dva skoka. U redovima Gruzijaca Shermadini je ubacio 20 poena uz osam skokova i asistenciju.

(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo