7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

19.02.2021 / 14:03 KORONAVIRUS - Covid-19

EU daje još sedam miliona eura Zapadnom Balkanu za vakcinaciju

EU daje još sedam miliona eura Zapadnom Balkanu za vakcinaciju
Foto: Arhiv
Evropska komisija je danas objavila da je Evropska unija, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pokrenula novi regionalni projekat vrijedan više od 7 miliona eura za podršku sigurnoj i efikasnoj vakcinaciji stanovništva širom Zapadnog Balkana.

“Ovaj projekt pomoći će u pripremi regije za efikasan prijem i primjenu COVID-19 vakcina, uključujući ona koja stignu od COVAX-a i putem mehanizma EU za podjelu vakcina sa državama članicama EU”, navodi Evropska komisija.



Također, projekat bi trebao pomoći u regiji da odgovori na hitne probleme u zdravstvu te podržati Zapadni Balkan u uspostavljanju održivog finansiranja zdravstvene zaštite.

„Ovim novim projektom podrške kampanjama vakcinisanja na Zapadnom Balkanu u partnerstvu sa SZO, EU nastavlja ispunjavati svoju posvećenost pružanju podrške našim partnerima u suočavanju s pandemijom od njenog početka. Projekat dolazi povrh našeg paketa od 70 miliona eura za podršku pristupu vakcinama u regiji i za nabavku potrebne opreme za kampanje”, naveo je Evropski komesar za proširenje Oliver Vrahelyi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo