4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

19.02.2021 / 08:04 BiH - Predsjednik SDS-a

Šarović: RS ekonomski slabi i zaostaje za Federacijom BiH

Šarović: RS ekonomski slabi i zaostaje za Federacijom BiH
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Novoizabrani patrijarh SPC, njegova svetost Porfirije je ličnost koja će donijeti slogu, a svojim djelovanjem će učiniti da crkva ponovo bude mjesto okupljanja, poručio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović u emisiji "Puls" BN televizije.

Predsjednik SDS-a navodi da nakon izbora novog patrijarha očekuje smirivanje tenzija u SPC.

“To ne zavisi samo od novog patrijarha, zavisi od nekih drugih stvari, ali sam uvjeren da će njegovo djelovanje biti takvo da crkva bude ponovo ono što jeste – mjesto okupljanja bez turbulencija bilo koje vrste.”

U vazduhu se osjeća da odnosi na relaciji Dodik-Vučić nisu kao ranije, kaže Šarović.

“Izvukao sam zaključak da je ipak doživio neke kritike u Beogradu, u kojoj mjeri ne znam, ali mu je vjerovatno rečeno da je ušao u nešto u šta ne bi trebalo da ulazi”, smatra Šarović.

- Niko nema pravo da kaže da više voli i poštuje Srbiju, bez obzira na sve političke razlike, rekao je Šarović, navodeći da je to istakao i pred Dodikom na zajedničkom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Tada sam rekao svoj stav da Dodik loše upravlja ovom Republikom, da dijeli narod na podobne i nepodobne, na one koji su članovi njegove stranke i na one koji to nisu. Republika Srpska ekonomski slabi i zaostaje u odnosu na FBiH i da škripi na svakoj strani”.

Zbog izuzetno lošeg stanja u Srpskoj, Vlada bi trebalo odmah da bude smijenjena, jasan je Šarović.

“Ne radi SDS-a i PDP-a i DNS-a nego radi ove zemlje i radi njenih građana jer je ovo što sada imamo loše. Da li je teško doći do te većine u Skupštini? Da, nije lako, ali mi ka tome stremimo”, rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a ističe da ne vjeruje u blokadu izbora 2022. godine koju je najavio predsjednik SNSD-a.

“Nema šta on nije obećavao, što nije samo primamljivo njegovoj publici, nego i široj javnosti, ali je to bila samo predstava za javnost. Uvijek je odustajao u zadnjem trenutku uz razne razloge. Živi bili, pa vidjeli. Ja mislim da od blokade nema ništa, a to je priča za njegovo članstvo”, smatra on.

Šarović dodaje da SNSD više nema šta da ponudi građanima, te da njihova politička snaga blijedi zajedno sa Dodikovom.

“Uz to, Dodik ima jako mnogo neprijatelja. Posljednjih mjeseci je sa raznim gafovima – ikonom, napadom na CIK i ostalim toliko urušio svoj kredibilitet da nema čime da ga povrati”, rekao je Šarović.

Dokazali smo da su u Doboju izvršene izborne mahinacije, a pobjeda slijedi kada se prikaže realna volja građana Doboja, poručio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

 


(Vijesti.ba / BNTV)

 

Izdvajamo