8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

18.02.2021 / 15:12 Politika - VMBIH

Tegeltija: Ministri iz RS protiv Nacrta budžeta

Tegeltija: Ministri iz RS protiv Nacrta budžeta
Foto: Arhiv

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da ministri iz Republike Srpske nisu glasali za Nacrt zakona o budžetu za 2021. iz više razloga, a najvažniji je taj što nisu planirana sredstva za saniranje posljedica pandemije koronavirusa.

"Upozorili smo i rekli da smo u budžetu za prošlu godinu planirali više od 40 miliona KM za tu namjenu i da je za nas iz RS-a neprihvatljivo da se to ne planira u ovoj godini jer će troškovi saniranja posljedica, ako ne veći, sigurno biti isti ili manji nego što su bili u prošloj godini. Bili smo spremni razgovarati i o manjem iznosu nego što je bio prošle godine, ali nikako nismo mogli prihvatiti da u te svrhe nema planirana nijedna KM", istakao je Tegeltija.

On je dodao da su ostale još pojedinačne primjedbe ministara iz reda srpskog naroda za konkretne pozicije, ali one nisu bile ključne za donošenje odluke da ne podrže budžet za ovu godinu koji ide u proceduru prvo u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a zatim u Parlament Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o odluci o visini osnovice za obračun plata uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine za ovu godinu, Tegeltija je istakao da ta odluka nije bila na dnevnom redu današnje sjednice, te da je ona skinuta na sjednici Kolegija Vijeća ministara.

Tegeltija je pojasnio da će se o toj temi razgovarati kada Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdi Prijedlog budžeta institucija za ovu godinu, odnosno kada se opredijele o končanoj raspodjeli tih sredstava.

Govoreći o Prijedlogu odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Tegeltija je rekao da se skoro dva mjeseca muče da utvrde sastav tog tijela, te da su svaki put primjedbe dolazile iz reda bošnjačkog naroda.

"Prigovarali su strukturi i broju Bošnjaka i tome slično, a kada se napokon to riješilo danas je stigao njihov stav da ne mogu da podrže Milorada Kojića iz RS-a. Za nas je neprihvatljivo da bilo ko drugi određuje predstavnike institucija RS-a osim istitucija koje su zadužene za nadzor nad provođenjem Strategije za proceusiranje ratnih zločina", poručio je Tegeltija.

Naglasio da je ovo još jedna zloupotreba i nevladinih organizacija i pojedinaca iz Sarajeva kako bi blokirali provođenje ovog dokumenta.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo