9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

18.02.2021 / 14:59 BiH - Tužilaštvo TK

Otkriveni detalji afere u kojoj su uhapšeni Bijedić i ostali

Otkriveni detalji afere u kojoj su uhapšeni Bijedić i ostali
Foto: RTV Slon

Nakon današnjih pretresa na području Tuzle i Gračanice, koje su izvršili pripadnici SIPA-e, uhapšeno je šest osoba.

Tužilaštvo TK otvorilo je istragu protiv Envera Bijedića, predsjednika SD BiH, te protiv Amira Sušića, Amira Tursunovića i Aziza Čačkovića koji obavljaju odgovorne pozicije u Rudniku Soli, te Atifa Mujkića i Dženana Mujkića, iz firme Minning i Drilling.

”Postoji ozbiljna sumnja da su koordinirane radnje ovih osoba doveli do toga da posao vrijedan 5,5 miliona KM dodijeli firmi koja ima samo jednog zaposlenog. Ovo društvo odnosno firma nikada nije obavila nijedan posao. Istraga je utvrdila da firma Minning i Driling nema potrebne opreme da se izvrše obimni radovi u vrijednosti od 5,5 miliona KM. Uprkos svemu tome osumnjičeni su insistirali da ovo privredno društvo dobije taj posao,’‘ rekao je Dalibor Bingas, tužilac Tužilaštva TK.

Tužilac Ćazim Serhatlić kazao je da je predmet u ovom slučaju formiran u januaru prošle godine nakon anonimne prijave osoba koje su prijavile sumnje u namještanje radova u rudniku soli, te da sute informacije potvrđene i jednim dopisom od Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona.

“To je bio osnov da pokušamo utvrditi o čemu se tu radi. Nakon toga, postojanje dogovora dokumentovano je snimcima videonadzora sa Binga na kojim se vidi kako se Sušić sastaje sa Mujkićima i postojala je osnovana sumnja na buduće dogovaranje. Zbog toga su zatražene posebne istražne radnje, koje su u početnoj fazi bile protiv njih trojice, a kako je istraga, koja je trajala skoro godinu, odmicala, i ostali su došli pod nadzor. Osumnjičenima su oduzeti telefoni koji će biti vještačeni”, kazao je tužilac Serhatlić.

Tužilaštvo TK Bijedića i druge uhapšene sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, te protivzakonito posredovanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo