14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

18.02.2021 / 13:07 BiH - Nezir Pivić

Ministarstvo pravde RS namjerno predložilo Kojića da blokira provođenje strategije

Ministarstvo pravde RS namjerno predložilo Kojića da blokira provođenje strategije
Nezir Pivić / Vijesti.ba
Prijedlog Ministarstva pravde RS da Milorad Kojić, predsjednik Centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS, bude imenovan u Nadzorno tijelo za provođenje revidiranje stragije za ratne zločine – upućen je s očiglednom namjerom da se blokira rad ovog tijela, ...

... ocijenio je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Pivić podsjeća da je predsjednik Haškog tribunala Karmel Agius u februaru 2020. zvanično odbio da dokumentacija tribunala s koje je skinuta oznaka tajnosti bude ustupljena Centru za istraživanje rata RS zbog toga što Kojić neprestano pokušava diskreditirati i negirati sudsku praksu Haškog tribunala.

- Potpuno je apsurdno i nedopustivo da Kojić, koji negira presude Haškog tribunala, bude sada lice koje će pratiti i ocjenjivati kako pravosudne institucije u BiH procesuiraju haške predmete s liste, tj. predmete koje je Haško tužilaštvo usputilo bh. pravosuđu. Ako imamo sve ovo u vidu, posve je jasno da je Vlada RS još jednom pokazala namjeru da blokira provođenje revidirane strategije, odnosno da potkopava saradnju sa Haškim tribunalom, što je međunarodna obaveza države Bosne i Hercegovine propisana, između ostalog, vrlo jasno i Dejtonskim mirovnim sporazumom - zaključio je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo