°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

18.02.2021 / 11:13 Svijet - Uvjerljivom većinom

Italijanski Senat izglasao povjerenje vladi Maria Draghija

Italijanski Senat izglasao povjerenje vladi Maria Draghija
Foto: Twitter / Vijesti.ba
Gornji dom  italijanskog parlamenta u srijedu kasno navečer uvjerljivom je većinom izglasao povjerenje vladi novog premijera Maria Draghija.

Od 304 člana Senta, 262-oje glasalo je za novu vladu , dok je 40 glasalo protiv.

Draghi će se suočiti s drugim krugom glasanja u većem parlamentarnom domu, Vijeću poslanika, u četvrtak.

Izgleda da će vlada dobiti uvjerljivu većinu glasova od stranaka i u tom parlamentarnom domu.

Draghi je ranije pozvao političare da ulože zajedničke napore u borbi protiv pandemije koronavirusa u prvom, dugo iščekivanom, velikom političkom govoru u srijedu.

- Jedinstvo u sadašnje vrijeme nije opcija nego dužnost – poručio je on Senatu.         

Govor je s nestrpljenjem bio očekivan jer Draghi nije davao  nikakve šire izjave u javnosti od njegove inauguracije u subotu, koja je okončala višesedmičnu političku krizu u zemlji pogođenoj pandemijom koronavirusa.

Među ciljevima njegove vlade koje je predstavio Senatu u 50-minutnom govoru su kampanja vakcinacije, te ekonomske i administrativne reforme. Građani su teško propatili tokom pandemije, kazao je on u obraćanju s maskom na licu, i oni bi se trebali osloniti na institucije.

Draghi se dotakao nekoliko tema, među kojima u usklađivanje italijanskog sistema obrazovanja s međunarodnim standardima, značaj evropskog koncepta i uloge Italije kao ključne članice Evropske unije.

Sredstva u vrijednosti  210 milijardi eura koja je dobila Italija kao pomoć za borbu protiv pandemije koronavirusa bit će iskorištena u skladu sa zahtjevima bloka, naglasio je on, s fokusom na mlade i društvenu jednakost.

Prethodna vlada Giuseppea Contea propala je nakon nesuglasica u vladajućoj koaliciji oko fondova Evropske unije za oporavak od krize izazvane koronavirusom.

Draghi je izabrao 23 ministra širom političkog spektra, kao i izvjestan broj ključnih tehnokrata, s ciljem ujedinjavanja Italije u suočavanju sa zdravstvenom i ekonomskom krizom, prenosi dpa.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo