5°C
Mostar 13°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

17.02.2021 / 20:52 BiH - U roku od 90 dana

NSRS usvojila zaključke: Inzko da dostavi Izvještaj o radu

NSRS usvojila zaključke: Inzko da dostavi Izvještaj o radu
NSRS / Vijesti.ba
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke kojima se usvaja Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja Visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995 - 2020. godine.

Skupština od visokog predstavnika traži da sačini Izvještaj o radu za ovaj period i da ga u roku od 90 dana dostavi Parlamentu na razmatranje.

Usvojeni su i zaključci Kluba SNSD-a, kojim Narodna skupština Republike Srpske traži od visokog predstavnika u BiH da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period 1995-2020. godine.

Narodna skupština usvojila je i zaključak u kome se navodi da je članom 2 tačka 1 stav F Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano da će visoki predstavnik u vezi sa zadacima koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma UN, EU, SAD, Rusiju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije.

Zaključci će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske"

Između ostalog, poslanici su usvojili i Odluku o usvajanju plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor. Zbog njegove izgradnje, na području Prijedora predviđeno je rušenje 80 objekata, a Banjaluke 157 objekata.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Nacrt zakona o studentskom standardu čiji je cilj stvaranje jednakih uslova i šansi za studente u Srpskoj.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o studentskom organizovanju kojim je predviđeno da su studentska predstavnička tijela i studentske organizacije dužne da u roku od 30 dana od dana izbora novog rukovodstva dostave podatke resornom ministarstvu radi upisa u registar.

U danu za glasanje usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu kojim su preciznije definisani ciljevi razvoja stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj.

Usvojeni su budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu, predložen u iznosu od 2.499.927 KM, kao i Program poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti od 2021. do 2025. godine kojim je predviđeno kontinuirano uknjižavanje nepokretnosti u jedinstvenu evidenciju o nepokretnostima, a posebno poslovnog sektora, što će biti dostupno onlajn.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ po projektu razvoja seoskog preduzetništva i poljoprivrede kojom je predviđeno zaduženje do 4.724.800 evra.

Usvojena je odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat oporavka i podrške firmama, poslovnim subjektima kojim je predviđeno zaduženje od 22.400.000 evra.

Poslanici su usvojili i odluku o prihvatanju zaduženja Srpske od 30 miliona evra prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korištenje višefaznog programskog pristupa, te odluku o planu parcelacije za auto-put Banjaluka - Prijedor po skraćenm postupku.

Usvojena je i Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj, a nakon glasanja okončana je 14. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo