0°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

17.02.2021 / 12:31 BiH - Brčić-Glaser

Nezavisnost Ureda za borbu protiv korupcije nulti prioritet

Nezavisnost Ureda za borbu protiv korupcije nulti prioritet
Foto: FENA

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić razgovarala je s direktorom Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) pri Ambasadi SAD-a u BiH Stephenom Glaserom i program koordinatoricom Lejlom Begtašević-Rudalija o poduzetim i planiranim aktivnostima koje Vlada i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS provode u okviru borbe protiv svih vidova korupcije u KS.

Bilo je govora i o podršci i načinima pomoći koje ovaj Biro može pružiti radu i aktivnostima Vlade i ministarstva u ovoj oblasti.

Brčić je navela da su, iako je ovogodišnji Budžet KS u odnosu na prethodni manji za 160 miliona KM, za finansiranje Ureda uspjeli osigurati za oko 30 posto viša sredstva u odnosu na 2020.

- Finansijska neovisnost i kadrovska kapacitiranost Ureda su jedan od prioriteta ove Vlade - istakla je Brčić.

Ta sredstva će Uredu omogućiti upošljavanje pet novih službenika, što predstavlja kadrovsko osnaživanje njegovog rada, a sve s ciljem šire i jače borbe protiv korupcije u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Razgovarano je i o potrebi snažnije saradnje Ministarstva, Ureda i Kantonalnog tužilaštva, kako bi se na kvalitetniji način procesuirala krivična djela korupcije u KS.

Na sastanku je postignut i konsenzus da se ne smije ni na koji način dovesti u pitanje i ugroziti nezavisnost djelovanja Ureda, što za obje strane predstavlja nulti prioritet.

Među aktivnostima na kojima će Ministarstvo raditi u narednom periodu, najavljeno je donošenje Zakona o zabrani nepotizma, razmatranje mogućnosti donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o zaštiti uzbunjivača na nivou Kantona, a do regulisanja navedenih pitanja na višim nivoima vlasti, implementacija Uredbe o kontroli javnih nabavki, kao i jačanje kapaciteta javne uprave.

Delegacija INL-a je uputila pohvale Vladi KS, zbog organizacije tematske sjednice o borbi protiv korupcije, a koja će biti održana 18. februara 2021., kojoj će osim šefa Ureda Erduana Kafedžića prisustvovati i viši savjetnik za borbu protiv korupcije u tom Uredu Eric Larson, inače službenik Vlade SAD. Kako je istaknuto, podizanje svijesti o značaju preventivnog djelovanja i borbe protiv korupcije je aktivnost koja svakodnevno mora biti prisutna, a sjednicama Vlade na tu temu šalje se poruka potpune posvećenosti.

U novembru 2019. premijer KS Edin Forto, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jorgan Andrews potpisali su Memoranduma o razumijevanju između Vlade KS i Ambasade SAD u BiH koji tretira podršku i pomoć koju će SAD pružati Vladi KS u borbi, otkrivanju i sankcioniranju korupcije, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo