10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

17.02.2021 / 11:05 BiH - Šef Delegacije EU

Sattler: Mora se težiti postepenom gašenju OHR

Sattler: Mora se težiti postepenom gašenju OHR
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je da se mora težiti postepenom gašenju OHR jer je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno sa članstvom u EU.

Što se tiče saradnje moje kancelarije i OHR, moje opredjeljenje je izgradnja koalicija. Svako ko želi pomoći i doprinijeti na konstruktivna način je neko sa kim želim sarađivati - rekao je Sattler.

Sattler je napomenuo da je Mostar aktuelan primjer dobre saradnje između Delegacije EU, OHR, američke Ambasade i drugih.

Govoreći o novom rukovodstvu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Sattler je naveo da EU od njih očekuje da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa, te da im EU neće dati blanko podršku.

- O novom rukovodstvu VSTV-a ćemo suditi po njihovim djelima. Predsjednik i potpredsjednici sada imaju priliku da okrenu novu stranicu i vrate povjerenje u pravosuđe. Oni sada treba da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa - istakao je Sattler za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, to bi značilo hitno uspostavljanje odjeljenja za integritet unutar VSTV-a, koje bi trebalo da provjerava nosioce pravosudnih funkcija.

Kad je riječ o evropskim integracijama, Sattler je naveo da je neophodno ojačati zamah u ovom pravcu.

- Ima toliko stvari koje treba uraditi u 2021. godini. Mišljenje Evropske komisije je na stolu već dvije godine. Riješili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo uraditi mnogo, mnogo više i brže. Vi morate usvojiti na hiljade pravnih akata - naglasio je Sattler.

On je dodao da je BiH veoma blizu napretka u vezi sa zakonom o javnim nabavkama, te da je to vrsta zamaha koji daje rezultate.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo