-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

16.02.2021 / 14:17 Svijet - Osuđen na 13 godina zatvora

Ruski sud odbacio žalbu historičara osuđenog zbog pisanja o zločinima Staljina

Ruski sud odbacio žalbu historičara osuđenog zbog pisanja o zločinima Staljina
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Ruski sud odbacio je u utorak žalbu Jurija Dmitrijeva, historičara koji je razotkrio zločine iz Staljinove ere, naređujući mu da bude zadržan u zatvoru na izdržavanju 13-godišnje kazne za koju njegovi pristalice kažu da se temelji na izmišljenim optužbama.

Dmitrijev (65) je u julu proglašen krivim za seksualno zlostavljanje svoje usvojene kćerke, što je optužba koju je on negirao. Njegov advokat rekao je da će sada svoju žalbu na kaznu uputiti Vrhovnom sudu Rusije, javio je Reuters.

Dmitrijev je trebao biti pušten u novembru zbog odsluženog vremena. Međutim, sud u ruskoj regiji sjeverozapadne Karelije u septembru je iznenada dodao decenije na njegovu kaznu i rekao da će biti zadržan u kaznenoj koloniji visoke sigurnosti.

Njegove pristalice kažu da je slučaj protiv njega odmazda jer je pomogao u razotkrivanju Staljinovog Velikog terora u kojem je pogubljeno gotovo 700.000 ljudi, prema konzervativnim zvaničnim procjenama.

Dmitrijev je pronašao masovnu grobnicu nakon sovjetskog raspada u kojoj su se nalazile hiljade tijela ljudi držanih u mreži zatvoreničkih logora Staljinovog Gulaga.

Memorial, grupa za zaštitu prava u kojoj Dmitrijev radi, rekao je da su optužbe protiv njega neutemeljene.

Kolege historičari, aktivisti za prava i vodeće kulturne ličnosti kažu da je Dmitrijevu namješteno jer je njegov fokus na Staljinove zločine bio politički neodrživ u modernoj Rusiji gdje je dominantni državni narativ fokusiran na veliku naciju koja se diže iz pepela.

Američka ambasada osudila je dugogodišnju zatvorsku kaznu na koju je historičar osuđen u septembru, opisujući je kao nazadovanje za ljudska prava i historijsku istinu u Rusiji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo