8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

15.02.2021 / 14:09 Svijet - Šef ruske diplomatije

Lavrov: Rusija spremna na razgovor, ali EU uništava odnose

Lavrov: Rusija spremna na razgovor, ali EU uništava odnose
Sergej Lavrov / Vijesti.ba
Rusija je spremna da razgovara o svim problemima nagomilanim u odnosima s EU, ali je Brisel namjerno uništio osnov tih odnosa, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora s finskim kolegom Peka Havisto u Sankt Peterburgu.

Lavrov je kazao da će Rusija biti spremna da oživi odnose s Evropskom unijom kad Brisel prestane da ih uništava, prenosi TASS.

"Na Evropskoj uniji je da odluči. Ako je odlučila da odnose ipak treba obnoviti i preokrene korake za njihovo prekidanje, onda ćemo mi takođe biti spremni na to", rekao je Lavrov.

Kako je naveo, prekid odnosa između Rusije i EU traje odavno, a inicijator toga je EU, prenosi Sputnjik.

"U principu, svako ko je manje-više zainteresovan za situaciju u Evropi odavno zna da se taj prekid (u odnosima Rusije i EU) odvija već dugi niz godina: odnose neprestano raskida Evropska unija", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Havistom, prenosi tanjug.

Komentarišući izjave iz Evropske unije da se posjeta šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja Rusiji završila ponižavanjem, Lavrov je rekao da se pravo poniženje Evropske unije dogodilo 2014. godine, tokom krize u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, svojevrsna prekretnica bila je 2014. godina, kada se, kako je naveo, u Ukrajini dogodio državni prevrat, a "Evropska unija u velikoj mjeri pokazala svoju nemoć u odnosu na sporazum postignut neposredno uoči prevrata između vlade i opozicije i na koje su svoje potpise stavile Njemačka, Francuska i Poljska".

Ministar je primijetio da opoziciji nije bilo stalo do ovih potpisa i mišljenja Evropske unije da je neophodno realizovati sporazum.

Lavrov je naglasio da Rusija nema problema u odnosima s pojedinačnim evropskim zemljama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo