8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

15.02.2021 / 13:08 Politika - Zbog Boške Ćavar

Helez: Naša stranka prepušta Mostar osovini Čović - Dodik

Helez: Naša stranka prepušta Mostar osovini Čović - Dodik
Foto: Vijesti.ba

Sve se vrti oko Boške Ćavar, na koju očito ne mogu da utječu iz vrha Naše stranke. A njenim neglasanjem HDZ-u BiH prepušta se da i dalje vlada gradom Mostarom.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez, komentarišući najnovije saopštenje Naše stranke iz koje su poručili da odustaju od modela rotirajućeg gradonačelnika Mostara i da neće podržati ni kandidata Koalicije za Mostar dr. Zlatka Guzina, niti će glasati za HDZ-ovog kandidata dr. Marija Kordića.

- Ključni problem je ono što je i od početka bio problem - Boška Ćavar. Mislim da nisu mogli uticati na nju da podrži prijedlog rotirajućeg gradonačelnika. Žena to vjerovatno nije smjela ili šta već pa je njihov jedini izlaz bio da se povuku iz svega toga i kažu da neće ni s jednima, ni sa drugima - rekao nam je Helez.

Kaže da je još jučer čitao izjave čelnika Naše stranke da su spremni podržati model rotacije gradonačelnika.

- Međutim, vjerovatno nisu mogli 'završiti' oba svoja vijećnika. Do jučer su htjeli da budemo svi. I nije to i za jedne i za druge, to je za sva tri gradonačelnika. Ali očito da ne mogu da natjeraju svoje vijećnike da glasaju za ovaj rotirajući model - potcrtava Helez.

Ističe i, s obzirom na činjenicu da su se iz HDZ-a BiH još ranije izjasili da ne žele rotirajućeg gradonačelnika, "jer više vole da vladaju sve četiri godine", da mu je žao "što će vladati osovina zla Čović-Dodik".

- Vi znate da je Dodik sve uradio da dobije jednog vijećnika, i sad vjerovatno ta Boška Ćavar koja neće, ne želi ili jednostavno ne smije da digne ruku za ovaj model. A u stvari, neglasanjem se HDZ-u prepušta da vlada Mostarom kao i u proteklih devet godina - svjestan je Helez.

Dodaje da je gradonačelnička pozicija sada potpuno otvorena Mariju Kordiću iz HDZ-a, ukoliko danas dobije podršku HRS-a i vijećnika srpske liste - "kojeg kontroliše Milorad Dodik".

- Očito je da im sada pobjedu prepušta Naša stranka, jer ne mogu da učestvuju na svoje vijećnike kako će glasati. Ključna je Boška Ćavar, oko nje se sve vrti, jer ona se davno izjasnila da će biti suzdržana. A ukoliko bude suzdržana, rezultat će biti 17:17, i u trećem krugu gradonačelnika dobija HDZ - poručuje Helez.

Smatra da ovakav razvoj situacije u Mostaru neće utjecati na budućnost Bh. bloka u drugim sredinama, gdje će ta koalicija ostati stabilna.

- Mislim da to neće ostaviti nekih tragova na Bh. blok. Nije to do Bh. bloka nego do pojedinca na koga ne mogu da utječu - zaključuje Helez u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo