13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

12.02.2021 / 22:57 Svijet - Bivši predsjednik SAD

Trumpovi advokati nazvali suđenje za opoziv 'političkom osvetom'

Trumpovi advokati nazvali suđenje za opoziv 'političkom osvetom'
Foto: AFP / Vijesti.ba
Advokati bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa počeli su njegovu odbranu napadom na demokrate na suđenju za opoziv u Senatu SAD.

Naveli su da bi optužbu za opoziv Trumpa trebali odbaciti kao "očito neustavnu" osvetu od strane demokrata. Trumpovi advokati imaju će 16 sati da iznesu svoju odbranu.

Tvrdeći da Trump nije potakao upad svojih pristalica u zgradu Kongresa SAD 6. januara, advokat Michael van der Veen rekao je da je suđenje "ustavna kultura otkazivanja" od strane demokrata koji pokušavaju da zadrže vlast.

Pustio je video demokrata koji pozivaju na proteste nakon slučajeva ubistava Afroamerikanaca od strane policajaca i protive se Trumpovom izboru za predsjednika, navodi AP.

Advokati su ponovili i da Trumpa štiti pravo na slobodu govora i da nije namjeravao da potakne smrtonosni upad. Dodaju da je ovo "politički lov na vještice" i da proces nije validan jer Trump više nije na funkciji. Označili su suđenje kao "političku osvetu".

Van der Veen je poručio da slučaj "predstavlja opasnu prijetnju po slobodu govora za političke lidere obje stranke i na svakom nivou vlasti".

Glasanje u Senatu moglo bi biti održano već 13. februara.

Obrana je počela iznošenje argumenata dan nakon što su demokrate iznijeli svoj slučaj protiv Trumpa, pozivajući senatore da ga osude zbog poticanja mase na upad u zgradu Kapitola, gdje se tada potvrđivala pobjeda Joe Bidena na izborima.

Nasilna masa je upala u zgradu, zakonodavci su evakuisani, a poginulo je pet osoba. Prije toga, Trump je pozvao svoje pristalice da se "pakleno bore" tvrdeći da su izbori pokradeni.

Mala je vjerovatnoća da će Donald Trump biti osuđen za poticanje na pobunu. Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu od 100 članova. Ako svih 50 demokratskih senatora glasa za osudu, to bi značilo da najmanje 17 republikanaca treba da im se pridruži.

Senat bi onda prostom većinom glasova mogao da mu zabrani kandidovanje na javnu funkciju u budućnosti. Imajući u vidu da republikanci i demokrate imaju jednak broj senatora 50-50, potpredsjednica SAD Kamala Harris bi imala odlučujući glas u zabrani Trampu da se kandiduje ubuduće.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo