9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

11.02.2021 / 20:00 Svijet - Washington

Demokrate na suđenju za opoziv: Trump pozivao izgrednike na Capitol

Demokrate na suđenju za opoziv: Trump pozivao izgrednike na Capitol
Foto: Reuters
U Senatu američkog Kongersa nastavljeno je suđenje bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu po optužnici da je podsticao pobunu koja je za posljedicu imalo nasilni upad dijela njegovih pristalica u kompleks Capitol Hilla u kom je životu izgubilo pet osoba.

Demokrate iz Predstavničkog doma imaju pred sobom osam sati da predstave rezoluciju, odnosno optužnicu protiv Trumpa.

Diana DeGette, jedna od menadžerica za opoziv, govorila je o događajima koji su obilježili upad hiljada Trumpovih pristalica u kompleks Capitl Hilla. Opisala je, između ostalog, kako su se članovi Kongresa skrivali bježeći pred osobama koje su se neovlašteno našle u zdanju Kongresa.

Takođe, opisivala je detalje svjedočenja više privedenih nasilnika koji su ukazivali da su pred i u zgradu u kojoj se nalazi Kongres 6. januara došli jer su shvatili da im je instrukciju dao bivši predsjednik i sada okrivljeni Donald Trump.

"U objavama na Twitteru, video zapisima i kasnije saslušanjima navodili su da ih je Trump ohrabrivao i govorio im da krenu na Capitol. Ne morate meni vjerovati, sami su to govorili, da su pozvani, i da je to učinio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država", rekla je ona.



Tokom njenog izlaganja pušteno je nekoliko snimaka na kojima se čuju glasovi demonstranata koji uzvikuju da ih je Trump pozvao do kompleksa Capitol Hilla.

Nakon DeGette, govorio je kongresmen Jamie Raskin, koji je ukazivao da je Donald Trump ohrabrivao i odobravao nasilje demonstranata i u ranijim slučajevima.

"Pohvalno se izjašnjavao i o fizičkom napadu na jednog novinara", rekao je Raskin, dodavši da se o višetrukim upadima u sjedište lokalne vlasti u državi Michigan izjašnjavao kao o, kako je ukazao, generalnoj probi na državnom nivou.

Ted Lieu, menadžer za opoziv i član Predstavničkog doma, tvrdio je u izlaganju da Trump nije iskazao žaljenje zbog svojih djela i riječi koje je uputio 6. januara.

"Njegova namjera je bila da se događaji od 6. januara dese... Kako to znamo? Pa on nam je sam rekao", zaključio je Lieu nakon čijeg obraćanja je prikazan video snimak u kome Trump tvrdi kako su svi iz njegovog okruženja smatrali kako je to bilo u potpunosti opravdano.

(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo