10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

11.02.2021 / 14:13 KORONAVIRUS - 15 filmova

Predstavljen program ovogodišnjeg "pandemijskog" Berlinalea

Predstavljen program ovogodišnjeg "pandemijskog" Berlinalea
Foto: Vijesti.ba
U natjecateljski program ovogodišnjeg Berlinalea uvrštena je i hrvatska koprodukcija, film rumunjskog redatelja Radua Judea "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", objavljeno je u četvrtak u Berlinu.

Kako je objavio umjetnički direktor Berlinalea Carlo Chatrian, u 15 filmova koji će se ove godine natjecati za jednu od glavnih nagrada uvršten je i film rumunjskog redatelja Radua Judea “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić”, u čijoj produkciji je sudjelovala i hrvatska producentska kuća Kinorama.

Film je nastao kao koprodukcija producentskih kuća iz Rumunjske, Češke, Luksemburga i Hrvatske.

Producentica filma Ankica Jurić Tilić je izrazila zadovoljstvo što je film uvršten u natjecateljski program Berlinalea i objasnila okolnosti pod kojima je film nastao.

“Film je snimljen u kasno ljeto 2020., u predahu između dva snažna vala pandemije, koju se Radu nije bojao uvrstiti u film – on zaista pripada trenutku u kojem je stvaran”, izjavila je povodom objave berlinske selekcije Ankica Jurić Tilić, kako prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Od 15 filmova u natjecateljskom programu, pet su njemačke produkcije, među kojima su i filmovi redatelja Dominika Grafa, kao i redateljski prvijenac glumca Danilea Bruehla. Među filmovima u natjecateljskom programu nalaze se i film francuskog redatelja Xaviera Beauvoisa kao i Južnokoreanca Honga Sangsooa.

U filmskom programu Panorama bit će prikazana i srpska produkcija “Kelti”, redateljice Milice Tomović, a u programu Generation film bosanskohercegovačkog redatelja Igora Drljače “Tabija”.

U stručnom žiriju ove godine sjedi šest redateljica i redatelja koji su osvojili Zlatnog medvjeda Berlinalea, a među njima je i bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić.

Ovogodišnji Berlinale se zbog pandemijskih uvjeta održava u posebnom formatu. Prvo će od 1. do 5. ožujka filmovi preko posebne digitalne platforme biti predstavljeni žiriju i stručnoj publici, nakon čega će biti objavljeni pobjednici.

U drugom dijelu festivala od 8. do 20. lipnja filmovi će, u sklopu programa Sommer Special, biti predstavljeni i široj publici u berlinskim kinima.

Berlinale je jedini od tzv. “A” filmskih festivala koji je u normalnim uvjetima otvoren i za široku publiku. Prošle godine je prodano preko 330.000 ulaznica.

Direktorica Berlinale Mariette Rissenbeek objasnila je kako je odluka o održavanju festivala u posebnim uvjetima pala kako bi se filmskim stvaraocima i filmskoj industriji dala prilika da usprkos teškoj godini predstave svoje radove.

Europski filmski sajam, koji se svake godine održava paralelno s festivalom, bit će preko online-platforme održan početkom ožujka.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo