12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

11.02.2021 / 14:07 BiH - Mostar

Vuković: Sindikati ostaju pri svojim zahtjevima, novi pregovori za desetak dana

Vuković: Sindikati ostaju pri svojim zahtjevima, novi pregovori za desetak dana
Foto: FENA
Završena je prva runda pregovora predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s predstavnicima županijske vlade oko zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora ...

... o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području te županije te povećanja njihovih plaća.

Nastavak pregovora zakazat će predsjednik pregovaračkoga tima ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica za sedam do deset dana. Do tada bi Vlada HNŽ-a i drugi dionici zdravstvenog sustava trebali zauzeti stav po pitanju zahtjeva sindikata i eventualno približiti stavove sa zdravstvenim radnicima.

Kako je za Fenu izjavio predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković nakon pregovora, sastanak je prošao u tolerantnoj atmosferi, ocijenivši to pomakom nakon dvije godine 'borbe' s Vladom oko spomenutih zahtjeva.

- Ovi pregovori su veliki pomak za sindikate zdravstvenih djelatnika i Vlade HNŽ-a. Zahtjevi su iznijeti u tolerantnoj atmosferi. Međutim, Vlada ostaje pri svom prijedlogu, a to je povećaju plaće u postotcima što nije isto kao u koeficijentima, odnosno nije u skladu s Kolektivnim ugovorom liječnika stomatologije i medicine - istaknuo je Vuković.

Po njegovim riječima, ako bi izjednačavali prava zdravstvenih radnika i liječnika, onda bi i koeficijent zdravstvenih radnika trebao biti 1,20 što sada nije slučaj.

- Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata kao i u Kolektivnom ugovoru liječnika stomatologije i medicine - poručio je Vuković.

Podsjetimo da se oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalazi u generalnom štrajku.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo