4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

11.02.2021 / 13:38 Svijet - Sjedinjene Američke Države

Desetine republikanaca u pregovorima o osnivanju nove stranke

Desetine republikanaca u pregovorima o osnivanju nove stranke
Foto: Reuters - Vijesti.ba

Nekoliko desetina republikanskih dužnosnika, koji smatraju da se njihova stranka ne želi suprotstaviti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovom potkopavanju američke demokratije, u pregovorima je o osnivanju nove stranke desnog centra, prenosi britanska agencija Reuters.

U razgovore su uključeni bivši izabrani republikanci - zvaničnici vlada Ronalda Reagana, Georgea Busha mlađeg i starijeg i samog Trumpa, bivši ambasadori i stratezi, otkrilo je agenciji Reuters četvero ljudi upoznato s pregovorima, prenosi Hina.

Prošli petak više od njih 120 videopozivom je raspravljalo o novoj stranci koja bi se zasnivala na platformi "principijelnog konzervatizma", što uključuje poštivanje Ustava i vladavine prava.

Plan im je imati svoje kandidate u nekim od političkih utrka, a u drugima podržati kandidate desnog centra, bili oni republikanci, neovisni ili demokrati.

Evan McMullin, kandidat 2016. na predsjedničkim izborima, za Reuters je rekao da je bio jedan od domaćina videokonferencije s bivšim dužnosnicima zabrinutima Trumpovim upravljanjem strankom. Kazao je kako je 40 posto onih u pozivu podržalo ideju nove stranke, a da se razmatra i formiranje "frakcije" koja bi mogla djelovati i u sklopu republikanaca.

U razgovoru su bili i John Mitnick, savjetnik u ministarstvu domovinske sigurnosti pod Trumpom, bivši zastupnik Charlie Dent te Elizabeth Neumann i Miles Taylor, također dužnosnici domovinske sigurnosti pod Trumpom.

Pozivi za osnivanjem nove političke grupacije pokazatelj su razdora koji su Trumpove tvrdnje o izbornoj prevari i neredi 6. januara na Capitolu stvorili među republikancima. Većina članova stranke i dalje su odani bivšem predsjedniku, ali dio njih želi novi smjer.

Učesnici videokonferencije odmetnutih izrazili su razočarenje što je više od polovine republikanaca u Kongresu, osam senatora i 139 zastupnika donjeg doma, glasalo protiv potvrde pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nekoliko sati nakon upada nasilne gomile na Capitol.

- Veliki dijelovi Republikanske stranke radikalizirani su i prijetnja američkoj demokratiji. Stranka se treba vratiti istini, razumu i osnivačkim idealima, ili očito mora nastati nešto novo - rekao je McMullin za Reuters.

Upitan o mogućnosti treće stranke, Trumpov glasnogovornik Jason Miller rekao je da su to "gubitnici koji su napustili republikance kad su glasali za Bidena".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo