3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

08.02.2021 / 14:03 Regija - Najveća presuda

Luka Juretić osuđen na 50 godina zbog svirepog ubistva

Luka Juretić osuđen na 50 godina zbog svirepog ubistva
Foto: Cropix

Nesretna starica je uspjela otpuzati do susjeda kojem je do detalja objasnila zločinački put mladića

Na 50 godina zatvora osuđen je Luka Juretić (26) zbog teškog ubistva Vicenca Uvodića (92) i pokušaj ubistva Senke Uvodić (87) početkom 2019. godine u njihovom stanu u Solinu. Radi se o  prvoj presudi na najvišu moguću kaznu zatvora koja se može dobiti prema hrvatskom zakonu, piše Slobodna Dalmacija.

Optuženi Juretić odbio je doći na objavu presude na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak u 13 sati iz istražnog zatvora na splitskim Bilicama. Za ubistvo Vicenca Uvodića dobio je 35 godina zatvora, a za pokušaj ubistva Senke Uvodić 23 godine.

Nakon toga mu je Dinko Mešin, predsjednik sudskog vijeća izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 50 godina i obrazložio presudu.

- Sudsko vijeće je dosudilo maksimalnu kazneu jer se radi o jednom od najokrutnijih zločina na ovom prostoru, a čak i u Hrvatskoj. Manja kazna, prema stavu vijeća, značila bi potcjenjivanje ovih kaznenih djela - kazao je sudac Mešin.

Juretić je optužen je za ubistvo susjeda i pokušaj ubistva nesretna žene koja je te noći zadobila teške ozljede, a preminula je nakon tri mjeseca u splitskoj bolnici. Tereti se da je tog poslijepodneva oko 18,20 sati došao na vrata stana supružnika Uvodić pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima kao i ubadati oštrim predmetom.

Batom za meso i čekićem je nanio Vicencu Uvodiću 13 udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh. Senki Uvodić je zadao više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta te modrice i ozljede glave. Nakon toga je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana, navodi optužnica.

Teško ozlijeđena žena je zadržana u bolnici dok se nije donekle oporavila nakon čega je puštena na kućnu njegu. Preminula je krajem aprila, a u međuvremenu je dala iskaz. Optužen je za teško ubistvo Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubistva Senke Uvodić tj. kvalificirane oblike kaznenog djela. Kao kvalifikatorna obilježja uzeti su starosna dobi i nemoć žrtava te koristoljublja jer je nakon zločina odnio predmete iz stana.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo