3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

08.02.2021 / 12:52 Ostali sportovi - Pripreme u Sarajevu

Memić spreman za Evropsko paraplivačko prvenstvo u Portugalu

Memić spreman za Evropsko paraplivačko prvenstvo u Portugalu
Foto: Sportsko druđtvo invalida SPID

Najbolji paraplivač Bosne i Hercegovine Nermin Memić u Sarajevu obavlja pripreme za Evropsko paraplivačko prvenstvo u Portugalu, takmičenje koje je trebalo biti održano prošle godine, ali je zbog pandemije virusa korona odgođeno za period od 16. do 22. maja 2021. godine. 

Selektor paraplivačke reprezentacije BiH Amel Kapo ističe da se Memić pripremao na Olimpijskom bazenu Otoka, te da je dio priprema obavio na Bjelašnici i Igmanu, saopćeno je iz Plivačkog kluba SPID Sarajevo.

- Trudili smo se da pandemija, izostanak velikog broja test takmičenja, pa i odgađanje samog Evropskog prvenstva ne ostavi traga na formu našeg reprezentativca. Nermin je u novonastalim uslovima radio i radi na Olimpijskom bazenu Otoka, a januar smo iskoristili i za pripreme van bazena, odnosno na Bjelašnici i Igmanu u cilju dodatnog dizanja fizičke spreme. Izuzetno smo zadovoljni nivoom na kojem se nalazi - rekao je Kapo.

Takmičar Plivačkog kluba SPID iz Sarajeva rezultat vrijedan nastupa na EP je ostvario još u decembru 2019. godine, kada je na Međunarodnom festivalu plivanja za osobe s invaliditetom u Zagrebu isplivao A normu u disciplini 100 metara delfin u klasi S8.

- Spreman sam za kvalitetan nastup na EP. Praktično u ovom trenutku više me brinu neke moguće procedure vezane za kovid pravila, nego konkurencija na samom plivalištu. U mnogim sportovima zbog strogih pravila sportisti i ekipe su morali u karantine ili čak su bili vraćeni kući. Sada je uslov PCR test, ali je moguće da će se ubrzo tražiti i dokaz o vakcinaciji, koja u BiH još nije ni počela. Nadam se samo da se neću susresti sa tom vrstom problema - kazao je Memić, prvi bh. paraplivač u istoriji koji je isplivao A normu za EP i najozbiljniji kandidat za Paraolimpijske igre 2024. godine u Parizu.

U Portugalu će po drugi put učestvovati na EP, nakon što je 2018. godine u Dublinu debitovao na pozivnicu i osvojio deveto mjesto u disciplini 100 metara uz oboreni rekord BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo