16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

07.02.2021 / 22:38 Svijet - Američki predsjednik

Biden: Ulazimo u ekstremno nadmetanje s Kinom, ali ne želimo konflikt

Biden: Ulazimo u ekstremno nadmetanje s Kinom, ali ne želimo konflikt
Foto: Arhiv

Predsjednik SAD-a Joe Biden je izjavio da će pod njegovom administracijom Amerika i Kina ući u "ekstremno nadmetanje", ali da ne želi da gradi nove odnose zasnovane na konfliktu.

Biden je priznao da od inauguracije 20. januara nije razgovarao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, ali je podsjetio da su se on i kineski lider sastajali više puta, kada su obojica bili na dužnosti potpredsjednika svojih država.

"Dobro ga poznajem", rekao je Biden za mrežu CBS i dodao da će, kada budu razgovarali, imati mnogo tema.

Od preuzimanja predsjedničke dužnosti Biden je razgovarao sa liderima Kanade, Meksika, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Južne Koreje, Australije i sa generalnim sekretarom NATO-a, a imao je i radni sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nedavno je Američka mornarica poslala svoje ratne brodove u područje Tajvanskog moreuza, prvi put nakon što je na dužnost stupio novi američki predsjednik Joe Biden. Brod je kroz moreuz zaplovio kako bi SAD "pokazala mišiće" i njihovu mogućnost kretanja kroz slobodne teritorije, no Kina je svejedno poslala upozorenje.

Prije nego što će Biden biti izabran za predsjednika, postojale su priče da bi mogao biti popustljiviji od Donalda Trumpa u odnosu prema Kini, ali da će možda biti pametniji pa djelovati diplomatskim kanalima.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo