-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

07.02.2021 / 18:38 Svijet - Iranski vrhovni vođa

Hamnei: SAD moraju ukinuti sve sankcije Iranu ako žele poštivanje sporazuma

Hamnei: SAD moraju ukinuti sve sankcije Iranu ako žele poštivanje sporazuma
Foto: FENA

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju ukinuti sve sankcije prije nego što njegova zemlja ispuni obaveze koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma.

Hamnei je na Twitteru izjavio da je Iran strana koja se pridržava svih obaveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenosi Anadolija.

Naglasio je da SAD, kao i evropske zemlje, Njemačka, Velika Britanija i Francuska, nemaju pravo da nameću uslove za povratak sporazumu jer su prekršile obaveze koje proizilaze iz ovog sporazuma.

-Ako žele da se Iran vrati svojim obavezama, Sjedinjene Američke Države moraju ukinuti sve sankcije. Ispitat ćemo sve i odobriti. Tada ćemo ispuniti preuzete obaveze - poručio je Hamnei.

Nova američka administracija predvođena predsjednikom Joeom Bidenom najavila je da će se vratiti sporazumu ako Teheran ispuni svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma.

Vlasti Irana poručile su krajem januara da se postignuti nuklearni sporazum može sačuvati ako se SAD vrati sporazumu i ukine sankcije koje je Teheranu nametnula administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo