0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

06.02.2021 / 14:10 Svijet - "Otvoreni antisemitizam"

Netanyahu: Sud u Haagu želi istraživati Izrael zbog 'lažnih ratnih zločina'

Netanyahu: Sud u Haagu želi istraživati Izrael zbog 'lažnih ratnih zločina'
Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u subotu kako odluka Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) da se proglasi nadležnim za slučajeve na okupiranim palestinskim teritorijima "jednostavno predstavlja otvoreni antisemitizam".

U petak navečer ta je instanca pojasnila da je “većinom glasova odlučeno da se teritorijalna nadležnost Suda (čija je Palestina članica od 2015.) proteže i na teritorije što ih je Izrael okupirao nakon 1967. godine”.

“Kada ICC istražuje Izrael zbog lažnih ratnih zločina, radi se o otvorenom antisemitizmu”, rekao je Netanyahu.

Fatou Bensouda, tužiteljica međunarodnog suda osnovanog 2002. godine sa sjedištem u Haagu, u lipnju bi trebala napustiti dosadašnju dužnost i želi da ICC preuzme preuzme petogodišnju preliminarnu istragu nakon rata iz 2014. koji se vodio u pojasu Gaze.

Ova palestinska enklava u kojoj žive dva miliona stanovnika dosad je bila poprište triju oružanih sukoba (2008., 2012. i 2014. godine), a nakon što je 2007. kontrolu nad njom preuzeo Hamas.

ICC “tvrdi da, kad se jedna demokratska država poput Izraela brani od terorista koji ubijaju našu djecu i raketiraju naše gradove, to zapravo znači da provodi ratni zločin”, rekao je Netanyahu, aludirajući na sukob iz 2014. tokom kojega, kako je istaknuo, s područja Gaze na Izrael ispaljeno nekoliko hiljada raketa.

AFP podsjeća da je u tome ratu na palestinskoj strani poginula 2251 osoba, većinom civili, a na izraelskoj 74 osobe, uglavnom vojnici.

“ICC odbija istražiti poteze brutalnih diktatura poput Irana i Sirije koje gotovo svakodnevno provode stravična zlodjela”, rekao je Netanyahu, koji je na odluku ICC-a reagirao već u petak nedugo nakon objave Međunarodnoga kaznenog suda.

Nazvao ga je “političkim tijelom” koje šteti “pravu demokracija da se brane od terorizma”.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo