10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

06.02.2021 / 12:44 Svijet - Jiechi - Blinken

Šefovi diplomatija Kine i SAD razgovarali o temama koje su 'zategnule' odnose

Šefovi diplomatija Kine i SAD razgovarali o temama koje su 'zategnule' odnose
Foto: Vijesti.ba

Šefovi diplomatije Sjedinjenih Država i Kine razgovarali su u subotu, u prvoj velikoj razmjeni mišljenja između dvije zemlje otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, i dotakli su se nekoliko kritičnih tema koje su zategnule odnose dvije zemlje.

Dva saopćenja objavljena nakon razgovora pokazuju različite pozicije dvije zemlje, koje su se sukobile u brojnim pitanjima od trgovine do kineskog gušenja protesta u Hong Kongu i pojačane američke podrške  Tajvanu. Američko-kineski odnosi pali su na najniže nivoe u proteklih nekoliko godina, djelimično i zbog pokretanja trgovinskog rata s Pekingom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je također optužio Kinu za pokretanje pandemije koronavirusa u kojoj je preminulo više od dva miliona ljudi širom svijeta.

Blinken je naglasio da će SAD sarađivati sa svojim saveznicima kako bi proglasili Kinu „odgovornom za napore na prijetnji stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji i u Tajvanskom moreuzu”.

Kazao je da će Sjedinjene Države nastaviti da se zalažu za ljudska prava i demokratske vrijednosti, uključujući i one  Xinjiangu, Tibetu, i Hong Kongu, navodi u saopćenju State Department.

Yang  je kazao da su ovog trena „kinesko-američki odsnosi na kritičnom raskršću“.

- Politika kineske vlade prema SAD-u uvijek je održavala visok nivo stabilnosti i kontinuiteta – navodi njegovu izjavu kineska državna novinska agencija Xinhua.         

Zatražio je od Washingtona  da „ispravi greške koje je učinio vremenom i da sarađuje s Kinom u duhu nekonfliktnog, nekonfrontacijskog uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i da se fokusira na kooperaciju, prevazilaženje razlika i promoviranje zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa“.

Kineske vlasti tvrde da su Xinjiang, Hong Kong i Tibet striktno unutrašnja pitanja Pekinga i da neće tolerisati bilo kakvo strano uplitanje, javila je Xinhua.

Yang je nazvao tajvansko pitanje „najosjetljivijim, najbitnijim i suštinskim pitanjem u odnosima između SAD i Kine“, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)





Izdvajamo