10°C
Mostar 14°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

06.02.2021 / 11:02 BiH - Mostar

Prva faza obnove saborne crkve privodi se kraju

Prva faza obnove saborne crkve privodi se kraju
Foto: FENA

Obnova saborne crkve Svete Trojice u Mostaru počela je krajem 2010. godine, trenutno se privodi kraju prva faza, što podrazumijeva grube građevinske radove, a uskoro bi trebala krenuti druga i treća faza obnove, odnosno uređenje unutrašnjosti i partera.

- Prije početka obnove izvršene su ozbiljne pripreme, od 2004. do 2006. godine izvršeno je raščišćavanje ruševina, zatim smo 2008. godine imali veliku donatorsku večer, izradu projektne dokumentacije i s radovima smo krenuli 2010. godine. Nadam se da uskoro krećemo u drugu i treću fazu obnove, a to je veoma ozbiljan projekt i u ovoj krizi je neizvjesno i nezahvalno govoriti o tome. Aplicirat ćemo prema državama, vladama, pojedincima i nadamo se da će se obnova Saborne crkve nastavljati svojim tijekom - kazao je u razgovoru za Fenu paroh mostarski Radivoje Krulj.

Istaknuo je kako sama crkva i njena obnova za srpsku zajednicu u Mostaru znači život.

- To nije samo identitetsko pitanje našeg opstanka u Mostaru i našeg života, za pravoslavne vjernike ova crkva je kultno mjesto, mjesto sabranja i molitve, zato i nosi ime Saborna crkva. Ona je i katedralni hram Eparhije zahumsko-hercegovačke, ali ono što nas posebno raduje je što je ona također spomenik kulture i simbol ovog grada - naglasio je Krulj.

Kazao je također kako se svi građani Mostara, bez obzira na opredjeljenje, vjersku, nacionalnu i ideološku pripadnost raduju obnovi ove crkve.

- Mnogo ljudi htjelo je i sudjelovati u obnovi, a tako su nam se, među ostalima, javili i jedan katolik, jedan musliman i jedan pravoslavac, koji su međusobno dobri prijatelji, i svaki od njih financirao je izradu po jednog sata na zvoniku crkve. Mi smo uradili jednu malu izmjenu u kojoj smo znamenke, odnosno brojeve na satovima stavili jedne rimskim, jedne arapskim i jedne slovenskim, s ciljem da ovaj zvonik, ali i cijela crkva u svakom smislu budu simbol obnove Mostara - istaknuo je paroh mostarski.

U obnovi crkve, dodaje, najviše su pomogle vlade Republike Srpske i Republike Srbije.

- Oni su financirali preko 80 posto obnove i najviše su pomogli da bismo došli u ovu fazu. Simbolično su sudjelovali Grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Vlada Federacije BiH i nadamo se da će u budućnosti sudjelovati i značajnije od tog simboličnog - kazao je Krulj.

Glavni nadzorni inženjer na obnovi Pravoslavne crkve Svete trojice u Mostaru Dragan Brnjoš kazao je kako je rad na objektu izuzetno zahtjevan.

- Sama činjenica da danas radimo kao što se radilo i prije 150 godina ide tome u prilog. S obnovom se krenulo prije 10 godina, što vremenski djeluje dugo, ali jedan od glavnih razloga tome je mogućnost financiranja, po kojoj je išla i dinamika građenja. Drugi razlog je taj što se objekt radi shodno odgovarajućoj dozvoli koju smo dobili od Zavoda za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine, odnosno da se objekt radi u stanju u kojem je bio prije svih događaja - naveo je Brnjoš.

Dodao je kako je u tijeku izrada glavnog projekta interijera crkve.

- Paralelno uz to se radi i projekt okolnog uređenja i u tijeku je prikupljanje odgovarajuće suglasnosti i dozvola od nadležnog ministarstva. Interijer crkve bit će isti kao što je bio prije nego je crkva srušena, ali naravno bit će tu nekih sitnih korekcija. Bilo je nekoliko izvođača radova od početka obnove, ali zadnji je firma Eko Invest iz Trebinja - kazao je Brnjoš.

Inače, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo